Cati bani iti iau bancile ca sa-ti administreze finantele. Topul comisioanelor la cele mai mari banci din Romania. INFOGRAFIC

Ultima actualizare: 12-12-2014 06:57
cover, credit, infografic

Cele mai mari costuri lunare de administrare a unui cont curent sunt percepute de UniCredit Tiriac Bank, de 7,5 lei, urmata de OTP Bank, cu 5 lei, in timp ce Banca Transilvania si Marfin Bank nu taxeaza clientii pentru acest serviciu.

In topul celor mai mari comisioane se regasesc de asemenea BCR, cu 4,5 lei/luna, si BRD, cu 0,8 euro (circa 3,55 lei), iar Volksbank, Banca Romaneasca, ProCredit Bank si Credit Europe Bank se situeaza pe palierul de mijloc, cu o taxa lunara de 3 lei, reiese din raportul "Evolutia concurentei in sectoare cheie - 2014", realizat de Consiliul Concurentei.

Cele mai mici comisioane, de 2 lei/luna, sunt percepute de ING Bank si Libra Internet Bank, urmate de Raiffeisen Bank, CEC Bank, Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si Banca Comerciala Carpatica, cu 2,5 lei/luna, potrivit datelor din raport, preluate de Mediafax.

In ceea ce priveste taxarea clientilor pentru interogarea soldului la bancomatele proprii, Libra Bank si Carpatica au cele mai mari comisioane, de 1 leu pe operatiune, in timp ce Volksbank, Piraeus, Credit Europe si Marfin au acest serviciu gratuit, pentru ultimele trei banci fiind valabil si in cazul altor bancomate.

Alpha, Banca Romaneasca si ProCredit taxeaza clientii proprii cu 0,5 lei/interogare, iar cele mai multe institutii de credit au comisionul situat la 0,3 lei. BCR si BRD au cel mai mic comision in acest caz, de 0,2 lei, respectiv 0,5 euro (circa 2,25 lei).

Pe de alta parte, BRD are cel mai mare comision pentru interogarea soldului la alte bancomate, de 1 euro (circa 4,4 lei), urmata de BCR si ING Bank cu 2,5 lei fiecare si Carpatica, cu 1,8 lei/operatiune. OTP taxeaza cel mai putin verificarea soldului la alte bancomate, cu 0,3 lei.

CLICK pe fiecare cerc pentru a vedea topul comisioanelor la cele mai importante banci din Romania.

"Pentru retragerea de numerar in lei de la ATM-urile proprii, doar banci precum Banca Transilvania, ING Bank sau Marfin Bank nu percep comision. Cele mai multe banci percep un comision de 0,2%, maximul de 0,25% fiind utilizat doar de BCR si Bancpost", se spune in documentul Concurentei, pe baza datelor bancilor valabile la 1 octombrie.

NOTA: In infograficul de mai sus, este reprezentat doar procentul perceput pentru suma retrasa, la care bancile adauga si o suma fixa, de pana la 6 lei.

In segmentul inferior al comisioanelor se plaseaza si CEC Bank, cu 0,1% din suma retrasa de la bancomatele proprii.

In ceea ce priveste retragerea de numerar de la un ATM din afara retelei proprii, comisioanele incasate de banci de la clientii persoane fizice variaza mai mult fata de situatia precedenta.

Astfel, primele doua banci din sistemul bancar, respectiv BCR si BRD, au cele mai ridicate taxe pentru aceste operatiuni, de 1% plus 6 lei pentru o tranzactie in cazul BCR si de 1% plus 4 lei in cazul BRD.

Cele mai multe banci se incadreaza intr-un tarif de 0,5% plus 2,5 lei, dar sunt si niveluri ceva mai ridicate, de 0,5% plus 3,5 lei la CEC Bank, 0,75% plus 2,5 lei la Libra Bank, 1% in cazul Raiffeisen (dar minim 2,5 euro) si 1% plus 2,5 lei la UniCredit si Marfin.

Consiliul Concurentei noteaza in raport ca, in Romania, comisioanele bancare sunt la un nivel foarte ridicat in raport cu celelalte state membre UE. La nivelul anului 2009, spre exemplu, Romania se situa pe pozitia a patra in topul statelor cu cele mai mari costuri aferente unui cont curent, potrivit unui studiu al Comisiei Europene.

Raportul Consiliului Concurentei poate fi consultat AICI.

Autori:

Simona Cioacata

Vlad Moldoveanu

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO