Solutiile Europei au reaprins optimismul in toata lumea. Americanii incep chiar sa consume din nou
Deciziile de la Summitul extraordinar al Uniunii Europene au fost ca o injectie de optimism pentru bursele europene. Efectele benefice s-au simtit si pe Wall Street si au fost amplificate de vesti incurajatoare despre economia americana.
Vestile ca Greciei i-a fost stearsa jumatate din datorie si ca fondul de stabilitate financiara a fost suplimentat cu peste 500 de miliarde de euro au readus bursele pe plus de ambele parti ale Atlanticului.
"Ca sa va spun adevarul, daca nu s-ar fi ajuns la un acord ieri seara, nu doar Europa s-ar fi prabusit ci intreaga lume", a declarat Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Analistii atrag atentia totusi asupra unui cerc vicios.
"Multe tari trebuie sa adopte masuri de austeritate pentru a-si redcue deficitele. Iar austeritatea va incetini cresterea economica in Europa. Asa se face ca orice pas gresit ar putea readuce regiunea in recesiune" crede Sam Stovall, analist Standard and Poor's.
In acest timp, directorul executiv al Fondului de stabilitate a ajus la Beijing, pentru negocieri cu investitorii de aici. Nu a dat detalii despre sumele cu care China va contribui la fond si nici daca Beijingul a pus pre-conditii in schimbul ajutorului financiar. Este de presupus ca autoritatile chineze asteapta o mai mare deschidere a pietelor europene pntru produsele si investitiile lor.
"Daca Beijingul - care detine 60% din rezervele mondiale - prefera sa le investeasca in euro in locul dolarului, de ce l-am refuza? Nu e nimic de negociat. Independenta noastra nu va fi cu nimic amenintata de asta", spune acelasi Nicolas Sarkozy.
In timp ce analistul financiar Francis Lun sustine ca "ajutand Uniunea Europeana, China va castiga puncte politice, pe care la un moment dat va vrea sa le valorifice".
Vesti bune au venit si de peste Ocean. Produsul Intern Brut al Statelor Unite a crescut cu 2,5% in trimestrul III, aproape dubul fata de cel anterior. Consumul a crescut surprinzator in cel de-al treilea trimestru, cu 2,4%.
"Dupa atatea luni in care oamenii si-au zis: ma tem pentru viitor, imi fac griji pentru economie, nu cheltuiesc. Acum se pare ca oamenii sunt din nou gata sa cheltuiasca. De ce?" se intreaba Dan Harris, corespondent ABC.
"Dupa ce ti-ai tot carpit hainele, ai pingelit pantofii si ti-ai reparat la infinit masina, pana la urma mai si cumperi unele noi", ii raspunde Carl Riccadonna, economist al Deutsche Bank.
Economistii mai precauti spun ca nu este suficient. Patronii trebuie sa aiba din nou incredere, ca sa angajeze masiv, iar somajul sa scada sub 9 %, cat este in prezent.