Iohannis a respins varianta actuala a Legii "Darii in plata". Ce nereguli au fost descoperite in articolele documentului
Legea care ii scuteste de griji pe datornici se va intoarce in Parlament. Potrivit unor surse oficiale, presedintele Klaus Iohannis le va cere vineri alesilor sa reexamineze legea darii in plata.
Documentul prevede ca cei care au cumparat case sau terenuri si nu mai pot plati ratele pot scapa de credit daca renunta la proprietati. Iohannis nu este de acord cu legea, pentru ca textul contine formulari de genul "prin derogare de la Codul Civil", fapt considerat inacceptabil de catre seful statului.
De asemenea, consilierii presedintelui au semnalant neconcordante intre mai multe articole, care ar putea duce la neclaritati in aplicarea documentului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Initiatorul proiectului, deputatul Daniel Zamfir, sustinea ca, in discutii informale, consilierii de la Palatul Cotroceni, i-ar fi sugerat sa modifice legea, astfel incat de prevederile sale sa poata beneficia doar cei care au cumparat o singura locuinta si care nu au credite mai mari de 150 de mii de euro.
Sefii a patru banci-mama i-au trimis o scrisoare lui Klaus Iohannis
Patru sefi de banci prezente in Romania il avertizeaza pe presedintele Klaus Iohannis intr-o scrisoare ca daca va promulga legea darii in plata, atunci bancile ar putea da in judecata statul roman.
Scrisoarea, obtinuta de HotNews, este semnata de Andreas Treichl, CEO al Erste Gruop, banca-mama a BCR, Carlo Vivaldi, Sef al Diviziei Europa Centrala si de Est a Unicredit Group, banca-mama a bancii Unicredit din Romania, Frederic Oudea, presedite al Federeatiei Europene a Bancilor si CEO al Societe Generale, banca-mama a BRD, precum si de Karl Sevelda, CEO al Raiffeisen Bank International, banca-mama a Raiffeisen din Romania.
"In opinia noastra, este inca timp destul pentru a impiedica legea sa provoace un real prejudiciu institutiilor financiare si economiei Romaniei, care ar aparea in mod inevitabil. Suntem increzatori ca Romania va proteja investitorii pe termen lung impotriva unui tratament inechitabil si incorect, care provoca un prejudiciu atat de substantial. Am vrea sa va invitam sa reconsiderati aceasta lege, pentru a evita violarea principiilor fundamentale si constitutionale ale Romaniei, precum si legile europene. Speram sincer ca ingrijorarile noastre vor fi auzite si abordate adecvat" - i-au transmis cei patru sefi de banci lui Iohannis.
"Ne-ar placea sa evitam sa fim fortati sa luam in considerare pasi urmatori in a ne apara investitiile din Romania si am putea evalua actiuni legale in Romania, la nivel biletareal (in baza Tratatelor de Investitii Bilaterale in vigoare) precum si la nivel european. Cu respect, v-am ruga sa luati in considerare opinia noastra, iar noi ramanem la dispozitia Dumneavoastra pentru orice consultari si discutii", se mai arata in document. Citeste scrisoarea integrala pe www.hotnews.ro!
Dupa ce alesii au adoptat legea privind darea in plată, bancherii si politicienii sunt in razboi deschis. Citeste si "Costurile creditarii vor fi mult mai mari". Legea "Darii in plata" provoaca un razboi intre banci si politicieni