"Costurile creditarii vor fi mult mai mari". Legea "Darii in plata" provoaca un razboi intre banci si politicieni

Ultimul update: Duminica 29 Noiembrie 2015 01:24
Data publicarii: Joi 26 Noiembrie 2015 18:36
Categorie: Financiar

Dupa ce alesii au adoptat legea privind darea in plată, bancherii si politicienii sunt in razboi deschis.

"Nu vor exista mii de oameni care sa lase cheile pe masa bancilor", spun initiatorii proiectului, convinsi ca documentul lor nu face altceva decat sa ofere posibilitatea de negociere. Asta in timp ce bancherii sustin ca noile prevederi ii vor face pe clienti mai putin responsabili in a-si respecta contractele, ceea ce va duce la scumpirea creditelor si chiar la falimentul unor banci.

3,2 milioane de romani au credite la banci si o treime dintre acestia au intarzieri de peste 30 de zile la plata ratelor. Nu se vor duce toti sa lase la ghiseu cheile apartamentelor in care locuiesc, sustin inititorii legii privind darea in plata, adoptata ieri de Parlament.

"Nu cred ca va fi o avalansa de astfel de cereri pentru ca omul nu doar ca inmagazineaza banii platiti 7 ani de zile, ci si emotii, e sufletul lui in casa aia. A cumpara o casa nu e un joc de poker. E un plan pe 30 de ani", spune avocatul Gheorghe Piperea.

"Cand te duci la banca, dai un avans de 25%, doi ani de zile platesti comisioane si apoi cat de iresponsabil sa fie un om", spune Daniel Zamfir, initiatorul legii.

Principala consecinta a acestei legi va fi limitarea creditarii, sustin bancherii, pentru ca vor creste avansurile cerute pentru creditele ipotecare.

"Vor practica o serie de metode de genul asta. Asta cu santajul le e cel mai la indemana", mai explica Daniel Zamfir, initiatorul legii.

"- Se vorbea ca bancile ar putea ridica avansul spre 50 la suta ?
- Probabil ca sunt efecte de genul asta dar nu va grabiti. Bancile sunt niste entitati suficient de abile economic si interesate, nu vor supara atat de tare clientii, deci toate cifrele astea haideti sa vedem sunt doar semne de intrebare"
, crede Adrian Mitroi, analist financiar.

Tot bancherii considera ca legea ii va face pe multi sa nu mai trateze imprumuturile cu reponsabilitate dar si ca va strangula creditarea in viitor.

"Costurile creditarii vor fi mult mult mai mari, bancile vor marca pierderi si pentru a-si proteja debitorii si clientii trebuie sa ia masuri suplimentare" , atentioneaza Bogdan Preda, Consiliului Patronatelor Bancare din Romania.

"Nu e vorba despre o potentiala reducere a starii de responsabilitate a debitorilor, ci e vorba despre o atentionare a bancilor ca de acum incolo sa fie mai atente cand acorda credite", mai spune Gheorghe Piperea.

Bancherii vor sa se creeze si un registru al celor care vor da proprietatea in plata.

"Ce pare foarte bine - cum a parut cu creditul, acum 8 ani de zile parea nemaipomenit, acum nu mai pare - la fel si o asemenea modificare astazi, o dai in plata, peste 8 ani de zile te trezesti ca ai facut o eroare", spune Adrian Mitroi, analist financiar.

Reprezentantii bancilor anunta ca ii vor cere presedintelui sa nu promulge legea si sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Legea care permite clientilor sa dea bancilor casele ipotecate si sa scape de datorii a fost votata. Cand intra in vigoare
Legea care permite clientilor sa dea bancilor casele ipotecate si sa scape de datorii a fost votata. Cand intra in vigoare
VIDEO PROTVPLUS.RO
bani
Reacţia ANPC după acuzaţia că ar fi protejat băncile. "Legea le favorizează"
Românii cărora Fiscul le-a şters datoriile în 2019. Cum să beneficiezi de măsură
Ziua și minimul istoric pentru leu. Euro marchează al cincilea record din acest an
Inspectorul care a amendat băncile acuză şefii ANPC că au protejat instituţiile de credit
Cum să economisești. Obiceiurile care l-au îmbogățit pe unul dintre miliardarii lumii
Al patrulea minim istoric pentru leu în raport cu euro, de la începutul anului. Ce curs a anunțat BNR
rosie
Programul "Roșia românească" continuă. Ajutoarele pe care le vor primi cultivatorii
Un nou tip de pensie pentru angajaţii loiali. Condițiile în care s-ar acorda
De aproape un an, România conduce în clasamentul scumpirilor din UE. Produsele mai scumpe
De pe excedent bugetar, în deficit. Semnele care prevestesc o recesiune germană
Rata anuală a inflației a scăzut în decembrie la 3,3%, sub estimarea BNR
Salarii de peste 1.000 de euro pentru românii care se întorc în țară. Reacțiile acestora