Se vând tot mai multe terenuri agricole, în condițiile în care o treime din suprafața arabilă din țară e deținută de străini
Încep să se înmulţească tranzacțiile cu terenuri agricole. Numai în primele șase luni ale acestui an au fost peste 10.000, în doar opt județe ale țării - cele mai multe în sudul și vestul țării.
Potrivit specialiştilor, acolo încă se găsesc pământuri bune pentru agricultură, la prețuri accesibile. Tot în aceste zone, de un deceniu, cei mai mari investitori sunt străinii, care ar deține peste o treime din suprafața arabilă a țării.
Laura Culiță, corespondent PROTV: „Județul Ilfov, cel mai mic din țară, era până la mijlocul anilor '90 numit Sectorul Agricol Ilfov și hrănea tot Bucureștiul. De atunci și până acum, multe dintre câmpurile pe care se cultivau legume și cereale s-au transformat în terenuri pe care s-au construit case, depozite, centre logistice și birouri. Acum, terenurile agricole de vânzare, de aici, din Ilfov, au cel mai mare preț din țară. Prețul mediu pentru un hectar de teren arabil trece de 12.000 euro ''.
Locuitor din Domnești, IF: „Era câmp aici în 2007 când am venit, acum s-au construit case”.
În prima jumătate a acestui an, conform datelor de la Agenția de Cadastru, reiese că sunt câteva județe preferate de cei care vor să facă agricultură, iar Dolj, Botoșani și Timiș conduc în clasament.
Daniel Crainic, manager marketing platformă imobiliară: „Timișul, în primul rând, are un areal agricol foarte mare. Există aici suprafețe de teren disponibile, suprafețe mari pe care se poate face agricultură în mod profesionist. Suntem la câmpie, condițiile meteo de asemenea sunt prielnice, sistemele de irigații pot fi implementate destul de ușor pe relieful nostru”.
Aceleaşi județe sunt şi în topul tranzacțiilor, dar nu şi la capitolul prețuri. Terenurile agricole din zona București-Ilfov sunt de departe cele mai scumpe, pe când în regiunea de nord-est le găsim pe cele mai ieftine, cu o medie de preț de 7.000 de euro pe hectar, arată datele Institutului de Statistică.
Pământul nostru a fost mulți ani ținta investitorilor străini. Legislația a fost schimbată de câteva ori după ce estimările din domeniu arătau că peste o treime din totalul de 9 milioane de hectare de terenuri arabile au fost cumpărate de persoane fizice și juridice de peste hotare. În general, arabi, italieni și turci.
Chiar dacă ar fi avut prioritate la achiziție, statul nu a cumpărat în ultimii 10 ani niciun teren agricol. Pe de altă parte, accesul străinilor la cumpărare a fost restricționat, dar cei care sunt deja arendași și-au păstrat drept de preempțiune asupra terenurilor vecine.