Petre Daea a mers la prima oră să verifice starea lucrărilor de infrastructură la sistemele de irigaţii din judeţul Ialomiţa
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a trezit joi cu noaptea în cap. A vrut să verifice starea lucrărilor de infrastructură la sistemele de irigaţii din judeţul Ialomiţa.
Este vorba despre un proiect început la nivel naţional în 2017, şi reluat acum, care va costa 1,5 miliarde de euro.
Abia se luminase când ministrul Agriculturii a ajuns la o staţie de pompare a apei din județul Ialomiţa aflată în plin proces de reabilitare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministrul Agriculturii, Petre Daea: "Știți foarte bine că la Ministerul Agriculturii ora 6:30 este ora de lucru. Iar acum ca să ajung aici a trebuit să plec pe la ora 3. Haideți, haideți."
A stat de vorbă cu constructorul și a aflat că proiectul va fi gata doar la finalul anului. Așadar, abia din 2023 apa din Dunăre va fi pompată din această rețea principală spre 23 de mii de hectare din zonă.
Când au aflat că au musafiri de la centru, fermierii l-au luat la întrebări pe Petre Daea, care a avut nevoie de ajutor pentru a răspunde.
A vrut să vadă și cum se prezintă culturile bine irigate. În momentul în care o cultură de soia i-a apărut în cale nu s-a putut abține și a intrat cu totul în ea.
Pe câmpurile din Ialomiţa, în drum spre un canal în proces de reabilitare, maşina ministrului a dispărut.
Termenul final pentru reabilitarea infrastructurii stațiilor de pompare, a canalelor și stațiilor de punere sub presiune este 2027. Iar bugetul total este de 1,5 miliarde de euro. Banii vin de la buget.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea: „Parlamentul României a stabilit prin vot unanim programul de reabilitare a sistemului de irigații, program care a început în 2017. Parlamentul României a stabilit din nou un alt program de reabilitare care a însemnat creșterea suprafeței de la 1 milion 800 de mii hectare la 2,6 milioane hectare.”
Nu va fi însă reabilitată sau construită infrastructura subterană, de care, spun cei de la Agenţia națională de îmbunătățiri funciare, ar trebui să se ocupe fiecare fermier în parte.
Potrivit INS, în 2021, suprafață arabilă era de 8 milioane de hectare, dintre care doar 300 de mii au fost udate măcar o dată anul trecut. Cu alte cuvinte doar 4% din terenul arabil.