Se schimba regulile la creditare, de la 1 octombrie. Bancile pot impune noi conditii
Se schimba regulile la creditare: o casa din Predeal va fi evaluata de banci drept garantie ipotecara, la 100.00 de euro, daca este domiciliul clientului, dar la numai 75.000, daca este o locuinta de vacanta.
Aceasta este una, dintre propunerile Bancii Nationale, care incearca sa se adapteze la noul Cod Civil, care va intra in vigoare la 1 octombrie.
Reprezentantii Bancii Nationale spun ca experienta a dovedit ca o locuinta valoreaza mai putin pentru un client care NU locuieste in ea.
"Omul care se imprumuta va trage cu dintii sa isi plateasca datoria ca sa nu isi piarda casa in care locuieste, dar cand el locuieste intr-o casa si garanteaza cu alta casa, cu a doua sau cu a treia, sigur va fi mai lejer, si din aceasta cauza vom vedea aceste categorisiri in viitoarea legislatie si in viitoarele norme bancare", spune Adrian Vasilescu, director domunicare BNR
Din fericire, noul Cod Civil care intra in vigoare in octombrie va face mult mai complicata procedura executarii silite a garantiilor ipotecare. In schimb si bancile pot impune noi conditii.
In cazul creditelor ipotecare, noul Cod Civil avantajeaza bancile care dau imprumutul. Asta inseamna ca cei care vor sa-si cumpere o locuinta cu bani de la banca ar putea fi nevoiti sa isi transfere si cardul de salariu la banca respectiva, care acorda creditul.
Se introduc reguli noi si la liniile de credit.
Conform noului Cod Civil, bancile vor putea denunta unilateral un contract pentru un card de credit, de exemplu, doar pentru motive temeinice. In acest caz clientul va avea un termen de 15 zile pentru a-si plati intreaga datorie catre banca.
Care sunt insa motivele temeinice pentru care o banca poate rezilia un contract?
"Clar nu exista o definitie a ''motivelor temeinice''. Este cert ca motivele temeinice trebuie sa priveasca situatia financiara a imprumutatului." - spune Oana Stratula, avocat.
Noile reguli intra in vigoare de la 1 octombrie.