Lazea, BNR: "Bancile si romanii au uitat deja lectiile crizei. Creditele se acorda tot in euro"


Ultimul update: Miercuri 27 Iunie 2012 22:37
Data publicarii: Vineri 16 Septembrie 2011 13:37
Categorie: Stiri Economice
credit casa

Bancile din Romania si clientii acestora au uitat deja lectiile crizei si au inceput in ultimele luni sa acorde credite tot in euro, a declarat vineri economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

"Se pare ca lectiile crizei au fost foarte usor uitate atat de catre banci, cat si de catre persoanele care cer credite", a spus Lazea, prezent la un forum pe teme economice.

El a aratat ca in ultimele luni s-a observat o discrepanta din ce in ce mai accentuata intre trendul imprumuturilor in euro, care este crescator, si cel al creditelor acordate in lei, care urmeaza o tendinta usor descrescatoare.

"Aceasta tendinta, care favorizeaza creditele in euro, demonstreaza ca exista o memorie foarte scurta, atat din partea bancilor, cat si a clientilor", a afirmat oficialul BNR.
Pe de alta parte, Lazea este increzator ca, odata cu economia, isi va reveni si creditarea iar avansul imprumuturilor neperformante va fi stopat pana la finele anului.

BNR a pregatit un regulament prin care va limita, printre altele, accesul populatiei la creditele in alta moneda decat leul.

Soldul creditelor in lei angajate de populatie a scazut usor in acest an, de la 35,9 miliarde lei la 35,4 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in euro au avansat cu 1,4%, de la echivalentul a 51,9 miliarde lei la 52,7 miliarde lei.

Exprimat in euro, cresterea este mai mare intrucat leul s-a apreciat in primele sapte luni cu 0,7%.
 

Sursa: Mediafax

Tags: bnr, lazea,

Care este averea totala a romanilor si cati risca sa nu-si mai poata plati ratele. Raport BNR
Dupa ce ne-au luat turistii, bulgarii vor acum sa ne
A treia economie a lumii se balbaie. Ratingul Japoniei, redus de Moody's
VIDEO PROTVPLUS.RO