Scandal în coaliţie pe OUG 114. Dragnea se opune modificării, Dăncilă vrea "flexibilitate"


Ultimul update: Miercuri 20 Februarie 2019 06:44
Data publicarii: Miercuri 20 Februarie 2019 06:44
Categorie: Stiri Economice

Ordonanţa care impune taxe băncilor şi companiilor din energie provoacă tensiuni în coaliţia de la putere. În timp ce companiile direct afectate le cer guvernanţilor să renunţe la aceste măsuri, liderii PSD şi ALDE par să nu aibă aceleaşi opinii.

Călin Popescu Tăriceanu ar vrea ca Ordonanţa să fie modificată, astfel încât să nu împovăreze companiile energetice, iar de cealaltă parte, social-democraţii susţin că eventuale schimbări trebuie bine gândite, şi discutate în coaliţie.

ALDE a început să facă deja presiuni asupra social democraţilor. Ministerul Energiei care aparţine partidului lui Calin Popescu Tăriceanu, a cerut în Guvern amânarea cu un an a termenului de aplicare a contribuţiei de 2% din cifra de afaceri pentru companiile din energie, prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă 114. Marţi, după o întâlnire cu bancherii, Tăriceanu a explicat că toate discuţiile trebuie să ducă spre o abordare mai corectă a prevederilor ordonanţei.

Călin Popescu Tăriceanu

„Am ascultat posibile sugestii și chiar critici. Interesul nostru este să găsim o formulă de echilibru care să fie în avantajul consumatorului, dar și sistemul bancar să aibă profitabilitate”, a spus el.

Partenerul său de coaliţie pare însă mai greu de convins. Întrebat dacă sustine modificarea OUG 114, Dragnea a răspuns: “Pur şi simplu, nu...Aşa, o modificare, pur şi simplu nu.”

În schimb, premierul Viorica Dăncilă s-a arătat dispusă să ia în calcul eventuale schimbări dacă acestea sunt justificate. „Este important să dăm dovadă de flexibilitate. Totul este perfectibil, inclusiv o lege. Eu am cerut miniştrilor să vină cu argumente justificate pentru a schimba anumite lucruri”, a spus prim-ministrul.

În tot acest timp patronatele se plâng de impactul devastator al noilor taxe şi cer parlamentarilor respingerea ordonanţei. În comisia de Buget Finanţe aleşii au amânat discutarea documentului.

Mihai Bogza, confederaţia patronală Concordia: “Toate aceste federaţii sunt afectate de OUG. Noi am solicitat respingerea acesteia. Am văzut că dumneavoastră aţi supus la vot şi a căzut acest lucru, dar insistăm pentru respingerea acestei OUG pentru că într-adevăr dă o lovitură majoră”.

Florin Dănescu, preşedinte executiv Asociaţia Romană a Băncilor: „Trebuie să precizăm că mai mult de jumătate din ţările Europei nu au o astfel de taxă. Amploarea acestor taxe este colosal de mare comparabil cu ce se intenţionează la nivel legislativ românesc. Noi credem că un studiu de impact este extrem de necesar”.

Eventualele modificări ale Ordonanţei 114 vor fi discutate cu premierul Viorica Dăncilă în cadrul coaliţiei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Controversata OUG 114 care a introdus taxe pentru bănci ar putea fi radical modificată
Antreprenorii români, loviți în plin de OUG 114, anunță scumpiri în lanț
FULLSCREEN
Scandal în coaliţie pe OUG 114. Dragnea se opune modificării, Dăncilă vrea "flexibilitate"
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO