BNR a cerut Guvernului abrogarea OUG 114. Ședintă cu scântei între Isărescu și Teodorovici

Dată publicare: 18-02-2019 19:30
Dată actualizare: 18-02-2019 20:36


Abrogarea Ordonanţei 114 - asta au cerut luni specialiştii Băncii Naţionale, într-o şedinţă cu Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

 Informaţia a fost confirmată pentru Pro TV de surse apropiate discuţiei. Studiile tehnice, făcute de Banca Centrală, arată că Ordonanţa dată la finalul anului trecut, prin care Guvernul suprataxează băncile şi companiile din energie şi comunicaţii, va afecta stabilitatea economică.

Tensiunile au fost mari. Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a venit la şedinţa acestui comitet de supraveghere macroprudențială cu o întârziere de 2 ore.

Au urmat nişte discuţii cu scântei, potrivit surselor noastre, asta pentru că Guvernatorul Mugur Isărescu împreună cu cei doi viceguvernatori - Florin Georgescu şi Liviu Voinea - ar fi cerut abrogarea Ordonanţei 114. Au pus pe masa argumente tehnice, studii concrete care arată că taxarea băncilor legată de ROBOR, plus taxarea companiilor din energie cu 2% din cifra de afaceri şi suprataxarea celor din telecomunicaţii, ar avea efecte în lanţ, care au potenţial de afectare a economiei.

Ministrul Eugen Teodorovici le-ar fi bătut obrazul oficialilor BNR, spun sursele, pe motiv că l-au criticat şi că au criticat Guvernul.

Oficial, comunicatul emis de Finanţe împreună cu BNR după întâlnire arată că s-au identificat soluții de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018. Deci modificări vor fi, rămâne de văzut când anume.

Întrebat la Parlament despre acest subiect, Liviu Dragnea a refuzat să răspundă.


VIDEO PROTVPLUS.RO