Protest al functionarilor publici in fata Parlamentului. Bugetarii spun ca noua grila de salarizare va politiza administratia

protest al functionarilor publici
News.ro

Aproximativ o mie de angajati din administratie locala protesteaza in fata Parlamentului marti la pranz.

Aproximativ o mie de angajati din administratia publica locala protesteaza, la ora transmiterii acestei stiri, fata de proiectul legii salarizarii, in fata Parlamentului, in zona Parcului Izvor. Manifestantii scandeaza "Hotii" si "Demisia".

La protest participa peste o mie de angajati din primarii si consilii judetene, membri ai Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), SED LEX - locale, PRO LEX, Forta Legii, atat din Bucuresti, cat si din tara.

Protestatarii au pancarte cu mesaje precum "Noi nu suntem ca voi", "Grila de salarizare reala si unitara", "Legea salarizarii, una pentru toti" si steaguri cu numele sindicatelor din care fac parte.

Ei fluiera, sufla in vuvuzele si scandeaza "Hotii" si "Demisia".

Citește și
protest al politistilor in Capitala
Mitingul politistilor s-a incheiat fara niciun rezultat. Sindicalisti: "Nu este loc pentru ingaduinta"

Manifestantii cer Comisiei de munca a Camerei Deputatilor, camera decizionala, sa adopte si sa sustina amendamentele propuse de organizatiile sindicale, care au inaintat Parlamentului proiectul grilelor de salarizare.

Liderii sindicali spun ca stabilirea nivelului salariilor de baza exclusiv de catre alesii locali, care nu au competenta necesara in acest domeniu, fiind alesi politic si nu dupa competente precum lucratorii din domeniu, va duce la politizarea excesiva a functiei publice, la un nou val de discriminari in administratia publica locala si la mentinerea si adancirea haosului din sistem.

”Credem ca aceasta masura propusa de partidul de guvernare prin legea salarizarii este doar un prim pas intr-un program mai amplu de subordonare politica a actului administrativ, care va fi continuata prin procesul descentralizarii, realizat in principal dupa considerente si interese politice si nu de eficienta”, afirma reprezentantii Confederatiei Sindicale Cartel Alfa.

Deputatii din Comisia de munca au adoptat un amendament la proiectul Legii salarizarii, care prevede ca salariile lunare ale functionarilor publici din consiliile judetene, locale si din serviciile publice din subordinea acestora se stabilesc prin hotarari ale consiliilor locale, judetene sau ale CGMB, „in urma consultarii sindicatelor reprezentative sau a reprezentantilor salariatilor”.

„Pentru functionarii publici si personalul contractual din cadrul familiei ocupationale «Administratie» din aparatul propriu al Consiliilor Judetene, primarii si consilii locale si din serviciile publice din subordinea acestora, salariile lunare se stabilesc prin hotarare a CL, a CJ sau a CGMB, in urma consultarii sindicatelor reprezentative sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz”, prevede amendamentul adoptat de deputatii din Comisia de munca.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, anunta ca proiectul Legii salarizarii unitare nu prevede cuantumul salariilor din administratia publica locala, fiind stabilita doar o grila care stabileste raportul intre salarii, cu precizarea ca niciun angajat din administratia locala nu va putea avea un salariu mai mare decat indemnizatia pe care o primeste viceprimarul.

Grila anuntata pentru administratia publica locala porneste de la salariul minim pe economie si poate creste pana la un maxim reprezentat de catre indemnizatia viceprimarului localitatii respective.

Ea a explicat ca, in urma unor discutii cu alesii locali, s-a ajuns la concluzia ca primariile din localitatile mici nu vor putea sa asigure plata salariilor preconizate initial intrucat veniturile abia le permit plata salariilor la nivelul actual si a utilitatilor.

Cresterile de salarii din administratia publica locala, potrivit noii grile, se vor putea face incepand cu anul 2018.

Citește și...
INTERVIU cu Ministrul Muncii despre legea salarizarii unitare, care
INTERVIU cu Ministrul Muncii despre legea salarizarii unitare, care "nu este perfecta": "A trebuit sa scadem niste salarii"

Ministrul Muncii Olguta Vasilescu a explicat intr-un interviu acordat corespondentului Pro TV Roxana Hulpe principiile care au stat la baza elaborarii proiectului legii salarizarii unice - un act normativ extrem de asteptat de toti bugetarii din Romania.

Mitingul politistilor s-a incheiat fara niciun rezultat. Sindicalisti:
Mitingul politistilor s-a incheiat fara niciun rezultat. Sindicalisti: "Nu este loc pentru ingaduinta"

Liderii sindicali ai politistilor, care au fost la negocieri la Guvern cu ministrul de Interne, Carmen Dan, si cu cel al Dialogului Social, Gabriel Petrea, au anuntat, la finalul discutiilor, ca nu s-a ajuns la niciun rezultat.

Legea salarizarii, discutata cu sindicalistii din Educatie. Bugetarii vor avea voucher de vacanta si doua norme de hrana
Legea salarizarii, discutata cu sindicalistii din Educatie. Bugetarii vor avea voucher de vacanta si doua norme de hrana

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat joi, dupa intalnirea cu sindicatele din educatie, ca deocamdata nu exista o concluzie in urma negocierilor, pentru ca s-a stabilit sa continue discutiile si saptamana viitoare.

Sindicatele considera nerealista dublarea salariilor promisa de Olguta Vasilescu. Reactia ministrului Muncii, pe Facebook
Sindicatele considera nerealista dublarea salariilor promisa de Olguta Vasilescu. Reactia ministrului Muncii, pe Facebook

Primele negocieri intre sindicate si Ministerul Muncii privind Legea salarizarii unice pornesc de la un anunt socant, facut de Olguta Vasilescu.

Recomandări
Delirul propagandei ruse la adresa Germaniei:
Delirul propagandei ruse la adresa Germaniei: "Scholz ar trebui să fie privit ca un al doilea Adolf Hitler"

Trei persoane au murit şi 14 au fost rănite, după ce o rachetă rusească a lovit, sâmbătă, o zonă rezidențială din raionul Kramatorsk, în estul Ucranei.

Vremea extremă a blocat drumurile din România. Ninsorile și viscolul au ținut mii de oameni ostatici în mașini, în frig
Vremea extremă a blocat drumurile din România. Ninsorile și viscolul au ținut mii de oameni ostatici în mașini, în frig

Ninsorile și viscolul au blocat și sâmbătă-noapte drumuri din jumătatea estică a țării și au ținut mii de oameni ostatici în noapte și frig.

Rusia și-a prezentat „robotul ucigaș” cu care vrea să distrugă „inamicii occidentali”. Când va fi trimis în Ucraina | VIDEO
Rusia și-a prezentat „robotul ucigaș” cu care vrea să distrugă „inamicii occidentali”. Când va fi trimis în Ucraina | VIDEO

În timp ce Germania și SUA au anunțat că intenționează să trimită tancuri Leopard și Abrams către forțele lui Volodimir Zelenski, Rusia a dezvăluit o nouă armă terifiantă pe care o numește "robot ucigaș".