Salariile marite pentru bugetari costa 6 miliarde de lei. Dacian Ciolos: "Guvernul are suficienti bani pentru majorari"
''Guvernul are suficienti bani pentru majorarile salariale''. Afirmatia ii apartine premierului Romaniei, Dacian Ciolos.
Precizarile vin dupa ce marti seara, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care mareste lefurile bugetarilor. Unele majorari au intrat deja in vigoare altele vor intra de la inceputul anului viitor.
Desi unele voci se asteptau ca presedintele sa retrimita legea in parlament, Klaus Iohannis a promulgat-o in cele din urma.
Dacian Ciolos, prim-ministru: Am avut o discutie cu dansul ieri si legat de acest subiect si i-am spus ca in calculele pe care le-am facut am inclus si aceasta crestere de 10%.
Asadar, lefurile medicilor cresc cu 25%, ale profesorilor cu 15% , iar ale celorlalti bugetari cu 10 procente. Insumate toate aceste majorari trec de 6 miliarde de lei. Mai raman in aceste conditii bani pentru investitii? Guvernul sustine ca da.
Dan Suciu , purtator de cuvant al guvernului: Se mizeaza foarte mult pe cheltuileile de investiitii pe care le va face guvernul. avem o crestere a investitiilor care vin in special din cresterea utilizarii fondurilor europene.
Pariul guvernului Ciolos pare sa fie urmatorul. Achita majorarile salariale din incasarile din taxe si impozite. Iar golul lasat in bugetul pentru investitii incearca sa il astupe cu fonduri europene.
Acelasi lucru a incercat sa-l faca si guvernul Ponta, fara prea mare succes deoarece absorbtia fondurile europene a fost sub asteptari.
Dan Siucu, purtator de cuvant al Guvernului: Aceasta e o resursa pe care acest guvern , prin natura lui ,este capabil sa o acceseze cu mult mai multa forta
Deocamdata stim ca prioritatile lui Dacian Ciolos sunt urmatoarele: autostrada Sibiu Pitesti, o autostrada care sa lege Moldova de Transilvania si un proiect la ministerul dezvoltarii care prevede renovarea a peste 2800 de scoli care in acest moment nu au aviz sanitar.
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat marti seara legea care prevede lefuri cu 10% mai mari pentru toti bugetarii care nu beneficiaza de alte cresteri salariale. Aceasta se adauga maririi cu 25 la suta a salariilor medicilor si cu 15 la suta a celor din educatie.
Premierul Dacian Ciolos spune ca toate acestea sunt cuprinse in proiectul bugetului pentru anul viitor. Este insa clar ca vor trebui facute anumite reduceri de cheltuieli in alta parte pentru a mentine deficitul de 3 la suta impus de Uniune Europena.
Dacian Ciolos, prim-ministru: "In calculele pe care le-am facut am inclus si aceasta crestere de 10 la suta si dupa calculele noastre putem ramane in tinta de deficit de 3 la suta cu aceasta crestere.”
Reporter: “Nu va afecteaza sub nicio forma aceasta majorare? Unde trebuie sa taiati?”
Dacian Ciolos, prim-ministru: “N-o sa taiem, in schimb o sa mergem pe parte de investitii, unde am rezervat fonduri atat la Ministerul Dezvoltarii, cat si la Ministerul Transporturilor. Dar o sa facem un efort din absorbtia fondurilor europene, ca sa avem si investitii asa cum ne-am propus."
Majorarile salariale programate pentru anul urmator sunt urmatoarele: 25% pentru sistemul medical, de la 1 octombrie, 15% pentru angajatii din invatamantul de stat de la 1 decembrie, 10% pentru toti ceilalati bugetari de la 1 decembrie. Aceste trei majorari presupun cheltuieli suplimentare de aproximativ 6 miliarde si jumatate de lei pentru anul 2016.
Fostul ministru de finante, Eugen Teodorovici, vorbea si de alte doua categorii salariale, ramane de vazut ca si acestea vor fi incluse in buget. El spunea ca sunt prevazute si majorari in sistemul de asistenta sociala cu 25% si lefuri mai mari cu 12 procente in dministratia locala. Ramane de vazut cum va reusi guvernul Ciolos sa se incadreze in deficitul bugetar de 3% din PIB, este posibil sa reduca din cheltuielile pentru investitii facute cu banii statului si sa incerce sa faca o parte din aceste investitii din fondurile Europene.
In privinta prioritatilor pentru anul urmator in ceea ce priveste investiile, premierul spune ca vrea sa inceapa autostrada Sibiu-Pitesti, si o autostrada care sa faca legatura intre Moldova si Transilvania.
O alta prioritate a guvernului Ciolos, dupa cum sustine vice-premierul Vasile Dancu pe pagina sa de Facebook, o reprezinta reabilitarea de urgenta a peste 2.800 de scoli care deocamdata nu au autorizatie sanitara de functionare.