Ciolos: E nevoie de o lege a salarizarii. Oameni competenti nu pot progresa pentru ca sunt blocati de cum se fac recrutarile

Dacian Ciolos

Dacian Ciolos a declarat ca este nevoie de o lege a salarizarii unice si una de functionare a administratiei publice, dar acestea trebuie aprobate de Parlament.

"Am trecut cu o larga majoritate, insa asta nu inseamna ca aceasta larga majoritate va fi permanenta in Parlament, sunt foarte constient de asta, neavand un partid politic in spate care sa ne sustina permanent in Parlament. Sigur, PNL a declarat ca ne va sustine, dar stiu ca si acolo asteptarile sunt mari in ce ne priveste. Tocmai de aceea e important, si sunt constient de asta, sa pastram un contact permanent, periodic, cu principalele grupuri politice din Parlament si vom face acest lucru si in pregatirea bugetului, dar si in pregatirea principalelor proiecte legislative. Atat eu, cat si vicepremierii si ministrii vom merge sa discutam periodic, nu doar cu liderii partidelor, si cu grupurile parlamentare, pentru a le explica ceea ce vrem sa facem si pentru a cauta sa construim majoritati pentru proiectele pe care vrem sa le prezentam", a afirmat Ciolos, duminica, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul a spus ca este asteptata depolitizarea administratiei, iar Guvernul are instrumente sa procedeze la anumite schimbari. El a adaugat ca este nevoie si de adoptarea in Parlament a unor pachete de legi: legea de functionare a administratiei publice si legea salarizarii unice.

"Cred ca Guvernul are instrumente ca sa procedeze la anumite schimbari. N-o sa putem sa facem singuri, vom avea nevoie si de anumite pachete legislative care vor trebui adoptate in Parlament, dar cred eu ca daca demonstram ca Guvernul este capabil sa miste lucrurile din punct de vedere al eficientei administratiei si al depolitizarii, dar nu pentru a repolitiza, eu stiu, cu alti oameni sustinuti de anumite partide. Deci, sa facem in asa fel incat la sfarsitul lui 2016 sa predam o administratie care sa fie mai eficienta, care sa nu fie politizata in sensul de a avea oameni care au singura lor calitate aceea de a fi sustinuti de un partid sau altul, indiferent de gradul lor de competenta", a mentionat Ciolos.

El a aratat ca Executivul poate merge si pe anumite hotarari de Guvern care sa clarifice anumite instrumente de transparenta in administratie. Potrivit premierului, in momentul de fata, in multe parti din administratie este "putin haos", "oameni competenti care nu pot progresa in cariera pentru ca sunt blocati de modul cum se fac recrutarile".

Citește și
Dacian Ciolos
Ce spune premierul Dacian Ciolos despre cresterea salariilor cu 10% pentru bugetari: "Trebuie sa asteptam promulgarea"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Dacian Ciolos a amintit ca exista deja un proiect de lege privind salarizarea unica in Guvern si are intentia sa continue cu acesta, dar trebuie legat de reforma administrativa.

"Nu stiu in ce masura vom putea incepe aplicarea acestui proiect de lege, daca el va fi adoptat, sigur, si de Parlament in cursul anului 2016, dar sper eu sa putem sa adoptam acest cadru legislativ si al salarizarii unice, dar si al reformei administrative, in asa fel incat pana la sfarsitul lui 2016 sa avem acest cadru administrativ pregatit. si eu am fost placut surprins sa constat in Parlament, in discutia cu grupurile politice din perioada de pregatire pentru vot, ca o majoritate a partidelor politice considera ca acest Guvern este bine plasat sa faca aceasta reforma a administratiei dintr-un punct de vedere neutru, profesionist, in asa fel incat sa stabilim si care sunt elementele de masurare a competentei in administratie si a eficientei, dar si sa punem o limita clara intre partea din administratie care ramane profesionista si nepolitizata si partea superioara din administratie, care poate sa fie politizata sau legata cu politicul din Guvern, dar intr-un mod transparent", a explicat Ciolos.

Premierul a mentionat ca a cerut fiecarui ministru sa faca o evaluare atat la nivelul secretarilor de stat, cat si al sefilor de agentii, companiilor de stat si sa vina cu propuneri, precizand ca unii au inceput sa vina deja cu idei de schimbare.

"Aici am cerut fiecarui ministru sa-si faca propria evaluare, atat la nivelul secretarilor de stat, cat si la nivelul sefilor de agentii, al companiilor de stat si sa-mi vina cu propuneri in saptamanile urmatoare. Sunt unii care au inceput sa vina deja cu idei de schimbare. Mi se pare firesc, ei, ministrii, sunt cei care vor avea responsabilitatea sa puna in aplicare pe domeniul respectiv programul de guvernare si trebuie sa se asigure ca oamenii cu care lucreaza sunt acolo, in primul rand pentru eficienta si nu pentru alte lucruri", a spus prim-ministrul.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
De ce l-a schimbat Dacian Ciolos pe Andrei Baciu de la Ministerul Sanatatii.
De ce l-a schimbat Dacian Ciolos pe Andrei Baciu de la Ministerul Sanatatii. "Nu am renuntat doar din cauza pozelor"

Premierul Dacian Ciolos a explicat intr-o emisiune televizata de ce a luat decizia de a-l inlocui pe Andrei Baciu cu Patriciu Cadariu la Ministerul Sanatatii.

Ce spune premierul Dacian Ciolos despre cresterea salariilor cu 10% pentru bugetari:
Ce spune premierul Dacian Ciolos despre cresterea salariilor cu 10% pentru bugetari: "Trebuie sa asteptam promulgarea"

Premierul Dacian Ciolos a declarat, duminica seara, ca intentioneaza sa pastreze in buget masurile din Codul fiscal, dar si, in masura in care va fi posibil, cresterile salariale.

Mesajul premierului pentru Parlament: Guvernul are instrumente pentru a face schimbari pentru care exista o rezistenta
Mesajul premierului pentru Parlament: Guvernul are instrumente pentru a face schimbari pentru care exista o rezistenta

Dacian Ciolos a afirmat ca Guvernul va solicita un vot Parlamentului pentru anumite legi, dar si ca "va trebui sa foloseasca anumite instrumente pentru a proceda la anumite schimbari pentru care exista o anumita rezistenta in clasa politica".

Recomandări
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.