Romanii sunt si cei mai "avuti", dar si cei mai saraci cetateni ai UE. Ce fac vesticii cu banii in loc sa ii bage in locuinte
Suntem tara cu cei mai multi proprietari de case din Uniunea Europeana, dar avem cei mai putini bani in portofel, pusi in depozite, asigurari sau fonduri de pensii.
Asta arata ca marea avere a romanului este casa in care sta, daca nu cumva si aceasta e luata cu credit. Europenii din Vest stau mult mai bine decat noi. Au salarii mai mari si nu tin sa aiba propria casa. Multi stau cu chirie si investesc banii economisiti.
96% dintre romani traiesc in locuinte proprietate personala, procent care ne plaseaza in fruntea clasamentului la nivelul Uniunii Europene. Fara case insa, averea romanilor ajunge la un total de 114 miliarde de euro - suma care ne duce spre coada Uniunii Europene. Acest total reprezinta banii romanilor din numerar, depozite bancare, conturi in fonduri de pensii si din investitii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ionut Stanimir, reprezentantul unei banci: "In acest moment acumularea de avere pentru foarte, foarte multi romani inseamna acumularea de active imobiliare - adica averea omului este casa lui."
Potrivit statisticii europene, averea financiara a romanilor e echivalenta cu 70% din Produsul Intern Brut. Acest procent ne situeaza pe ultimul loc dintr-un grup de 17 economii ale Uniunii Europene.
Cehii, spre exemplu, au o avere financiara de 190 de miliarde de euro, iar primii in top - britanicii - sunt de 72 de ori mai avuti decat noi. Germanii au si ei o avere de 48 de ori mai mare decat a noastra si tot ei sunt ultimii in Uniunea Europeana ca numar de proprietari de locuinte.
Economiile vestice sunt mai mari, salariile cu mult peste alte noastre, dar si comportamentele sunt diferite, explica economistii. Vesticii prefera sa inveasteasca banii agonisiti in fonduri de pensii, asigurari si in actiuni la bursa.
Ionut Stanimir, reprezentantul unei banci: "Romanii economisesc cel mai putin din UE. Romanii pun deoparte lunar aproximativ 46 de euro, fata de tarile din regiune sunt mult mai jos. Ce trebuie sa facem este sa ne educam sa economisim si sa investim."
Daca reusim sa punem bani deoparte, o idee buna e sa-i investim in fondurile de pensii, spun specialistii.
Irina Chitu, specialist financiar: "Aceste fonduri de pensii au avut randament foarte bun - peste 8-9-10% randament anualizat. Daca il comparam cu un depozit cu un randament de 1% sau sub, vedem ca pe termen lung iesim mult mai castigati daca investim in fondurile de pensii."
Banca Nationala a facut si un calcul global. Daca luam in considerare si valoarea locuintelor pe care le au, romanii ajung la o avere totala de 210 miliarde de euro. Suma poate parea uriasa, dar daca o impartim la numarul de locuitori, vedem ca fiecaruia ii revine o suma de 11.000 de euro, adica bani pentru o masina noua.
Potrivit celor mai recente date de la Eurostat, averea financiara a Uniunii Europene este de 33.528 de miliarde de euro. Romania are mai putin de un procent din acest total.
Sursa: Pro TV
Etichete: avere, bani, ue, clasament, case, economii, locuinte, financiar, conturi, fonduri de pensii,
Dată publicare:
06-04-2017 19:05