Romanii scot 2 miliarde de euro/an de pe carduri, in strainatate. Topul destinatiilor turistice in care si-au cheltuit banii

Ultima actualizare: 30-07-2014 06:59

Romanii cheltuiesc tot mai multi bani in strainatate pe hoteluri, haine si carburanti. Anual, numai de pe carduri lasa peste hotare aproape 2 miliarde de euro.

Cifrele sunt in crestere cu 20% fata de anul trecut, iar suma ar putea fi mai mare daca ne gandim ca multi pleaca in concediu cu bani gheata. Ai nostri cheltuiesc cel mai mult in Italia, Franta, si Germania, dupa cum arata statisticile unui mare producator de carduri.

Anul trecut romanii au scos de pe card in strainatate 1,8 miliarde de euro, in schimb strainii care au venit in Romania au lasat aici doar 1,2 miliarde de euro.

Cele mai multe tranzactii au loc in lunile de vara si in perioada sarbatorilor de iarna. La sfarsitul anului trecut intre 10 si 15.000 de romani au plecat la cumparaturi in strainatate. Destinatiile preferate au fost Milano, Paris, Frankfurt, Vienna si Istanbul.

44% din tranzactiile romanilor au loc in Italia, Franta, Germania si Marea Britanie, iar cei mai multi bani se duc pe hoteluri, imbracaminte si carburanti - potrivit unei statistici recente.

In general, pentru tranzactiile cu cardul direct la comerciant nu se percep comisioane, insa pierdeti intre 7 si 9 lei la schimbul valutar. Daca scoateti bani de la bancomat se mai adauga un comision de retragere care la 100 de euro ajunge intre 10 si 22 de lei.

Peste hotare, romanii isi folosesc cardul in special la comercianti unde au cheltuit 1,2 miliarde de euro anul trecut. Au retras cash de la bancomat, in valoare de jumatate de miliard de euro, operatiune supusa comisioanelor. Sumele sunt mult mari daca punem la socoteala si valuta cu care turistii romani pleaca in portofel.

Cele mai mari banci din Romania folosesc un curs de schimb valutar cu aproximativ 2% mai mare decat cursul BNR.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO