Romanii nu mai pun pret pe cojocul de miel, ciobanii ard milioane de blanuri. "Inainte erau aur, acum aducem de la chinezi"

16-04-2015 18:59


Dupa entuziasmul de Pasti, incepe risipa. Romanii nu mai pun pret pe cojocul de miel, ci doar pe friptura din tava. Asa se face, ca si in acest an milioane de blanuri zac aruncate in loc sa fie transformate in haine si sosete groase, pentru iarna.

Daca in urma cu 30 de ani, statul le colecta, acum ciobanii nu-si mai bat capul pentru ca nu primesc sume considerabile. Putini sunt cei care mai gasesc ac de cojocul mielului, la propriu. Cei mai multi ciobani sustin ca nu au unde sa vanda blanurile si au renuntat sa isi mai bata capul.

"Ia uitati piele, inainte erau aur. Acum nu le mai trebuie, aducem de la chinezi, de la turci. Nu mai au nicio valoare", s-a plans un cioban.

Anul acesta, de Pasti au fost sacrificati in jur de 3,5 milioane de miei si cam tot atat de multe blanuri vor fi aruncate zilele acestea. Ciobanii nu vor sa se mai complice sa le vanda cu 2-3 lei bucata si prefera sa le dea foc.

Nea' Gheorghe, din Popesti Leordeni, isi aminteste cat de cautat era un Alain Delon. Nu actorul, ci cojocul botezat astfel. "Imbracai iarna unul de-asta, erai boier. Si acum le aruncam la gunoi. Haine de Alain Delon. Acum punem de la chinezi. Trei paduchi de noua feluri", s-a plans nea' Gheorghe.

Si ciobanii din Alba arunca pielea si se plang ca, in zona, nimeni nu e interesat sa o cumpere. Astazi mai sunt cateva fabrici care prelucreaza pieile si fac produse din ele. Din pacate insa, 90 la suta din industria de alta data a dat faliment pentru ca nu a stiut sa tina pasul cu privatizarea.

Fabrica din Arad, de pilda, vinde in prezent cojoace in tari precum Franta, Belgia, Italia, Germania si Elvetia. Cate 40-50.000 de blanuri, anual.

"Preturile sunt intre 350 de lei - o vesta pana la 2000 de lei - un palton. Cele mai ieftine modele de palton sunt la 800 de lei si 1000 de lei, cu blana de miel. La barbati, jachete intre 850 si 1100 lei", a explicat Gianina, reprezentant magazin.

Hainele amintesc de "parada modei" din anii '70. Atunci toata lumea purta astrahan obtinut dintr-o rasa de miei care se numeste caracul. Iar pentru ca blana sa ramana ondulata, la nastere, mielul era luat de langa oaie, ca sa nu apuce sa il curete. Recent casa de moda Luis Vuitton a lansat intr-o colectie recenta genti si caciuli de astrahan.

VIDEO PROTVPLUS.RO