Românii încep să simtă în portofel scumpirile. Produsele pentru care dăm cu 25% mai mult ca anul trecut
Viaţa începe să fie tot mai complicată în România iar orice drum până la magazin îi face pe oameni să se întrebe de două ori pe ce s-au dus banii.
În august, de pildă, preţurile au fost cu 1,2 la sută mai mari față de cele din aceeaşi lună a anului trecut. Practic dăm mai mult pe "coşul de consum" al familiei unde ajung inclusiv produse care s-au scumpit cu aproape 25 de procente.
Untul, carnea de porc şi laptele de vacă s-au scumpit în medie cu 4 la sută în luna august, faţă de sfârşitul anului trecut. Recordul de creşteri îl deţin însă portocalele şi lămâile cu 23 de procente.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe de altă parte, statisticienii vorbesc despre preţuri mai mici la cartofi şi la ouă. Când fac însă socoteală, oamenii văd mai mult partea goală a paharului.
Cei mai mulţi confirmă că se duc foarte mulţi bani şi pe mărfurile nealimentare. Energia electrică s-a scumpit cel mai mult, cu aproape 5 procente, urmată de gaze şi tutun.
Iar cheltuielile pe care le aveţi în gospodărie vor creşte dacă adăugăm şi o mărire a preţurilor la benzină. Toate se vor simţi mult mai acut o dată cu venirea iernii.
Iar la capitolul servicii, aviaţia este în "topul scumpirilor" , cu peste 23 de procente. Nu toată lumea zboară cu avionul, însă toată lumea plăteşte serviciile de apă canal care s-au scumpit cu 3 la sută. Nu au scăpat nici serviciile de igienă-cosmetică sau tarifele hoteliere.
Iar românii au cheltuit mai mult poate şi pentru că salariile au crescut, datele oficiale arătând că vânzările magazinelor au fost în această vara cu 10 la sută mai mari decât anul trecut. Partea proastă este că s-au cumpărat mai mult produse de import.
În primele 7 luni exporturile au crescut cu 9 la sută, mult sub creşterea importurilor de aproape 13 procente. Aşa că deficitului comercial a crescut cu o treime, la aproape 7 miliarde de euro. Iar importurile vor împinge şi mai tare preţurile mai ales că leul s-a mai depreciat.