Majorarile de salarii au crescut si preturile celor mai consumate produse. Cu cat s-au scumpit legumele si fructele
Efectele majorarilor de salarii incep sa se resimta in preturile celor mai consumate produse.
O arata datele Institutului National de Statistica si o confirma patronii din industria alimentara, care spun ca au fost nevoiti sa majoreze preturile ca sa poata da lefuri mai mari. Vorbim despre scumpiri succesive, cu pana la 16 procente, de la o luna la alta, din februarie pana acum.
Scumpirile inregistrate de Statistica se vad cel mai mult la oua, peste 16 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut. Legumele cele mai consumate au si ele peste 3 procente in plus, iar carnea de porc si branzeturile au scumpit si mai tare cosul omului de rand. Si unele servicii, precum tunsul sau cosmetica, transportul ori curieratul au tarife mai mari.
Sa nu uitam ca anul acesta a fost majorat salariul minim de la 1250 la 1450 de lei. Majorarea de 200 de lei pe brut a insemnat practic doar 140 de lei in buzunar, dupa plata contributiilor si impozitului. Dar ea a vizat o treime dintre toti angajatii din Romania, indiferent daca muncesc la privat sau la stat. Asa ca firmele private care au astfel de angajati platiti cu salariul minim au fost nevoite urce preturile serviciilor si produselor pe care le vand, ca sa poata da salariile acestea majorate.
Florin Jianu, reprezentantul Consiliului Patronatelor din IMM-uri: "Explicatia cresterii preturilor in zona produselor agroalimentare, poate fi data de cresterea salariului minim, pentru ca ponderea salariului minim in acest domeniu este extrem de ridicata."
Si Banca Nationala arata ca preturile fructelor si legumelor au intrat pe o traiectorie de crestere asemanatoare celei salariale. In ultimii 3 ani, de exemplu, intre lunile ianuarie si mai aveam cea mai mare scadere de preturi. In schimb anul acesta, intre aceleasi luni, avem cea mai mare crestere.
In ultimul an, salariile medii din zona bugetara le-au intrecut detasat pe cele din mediul privat, potrivit datelor BNR. In primul trimestru din 2017, angajatul de la stat a fost platit in medie cu 300 de lei mai mult decat cel din privat
Pentru ca oamenii au mai multi bani, au crescut si preturile de pe piata imobiliara.
Gheorghe Sofian, economist: "Multe banci iti ofera dobanda real-negativa, adica inflatia iti mananca din ce ai. Si piata imobiliara e apanajul celor mai multi potential investitori sau a investitorilor de ocazie."
De la 1 ianuarie 2018, sunt anuntate noi cresteri de salarii cu 25% pentru peste un milion de bugetari.