Romania traieste doar din consum si ignora semnalul de alarma. Ce risca economia tarii in perioada imediat urmatoare

Ultimul update: Luni 21 Martie 2016 06:58
Data publicarii: Vineri 18 Martie 2016 19:41
Categorie: Financiar

Economia Romaniei nu da semne foarte bune. Industria si exporturile au deja un declin vizibil in ultimele luni, potrivit statisticilor oficiale.

Economistii si investitorii straini trag un semnal de alarma: daca si pe viitor vom creste doar pe consum vom continua fara investitii si nu va fi redusa povara fiscala am putea intra in stagnare in cel mult un an de zile.

"Iata cresterea industriala, cu trei ramuri principale. Linia albastra este industria in totalitatea ei - dupa aceasta crestere sustinuta de trei- patru ani, aici, in noiembrie, decembrie 2015, ianuarie 2016 a inceput scaderea. De la ce vine? De la linia verde si de la cea galbena - adica industria extractiva si energia. Extractiile au scazut mult pentru ca pretul petrolului e foarte mic, iar energia a intrat la apa pentru ca nu mai e prea multa industrie care sa cumpere energie, plus ca a fost o iarna calda si fara consum prea mare. Pe stagnare, dar totusi sus, a ramas doar industria prelucratoare - cu vedeta ei - constructiile de masini. In crestere continua este doar consumul, momentan”, explica corespondentul ProTV, Mihai Peticila.

"Din nefericire partea aceasta de crestere a fost axata mai mult pe cresterea consumului. Acesta este punctul nevralgic al economiei in Romania", explica Mihai Roman, profesor de macroeconomie la ASE.

Mugur Isarescu, despre protestul debitorilor la banci: "Sa arunci lei e ca si cum ai terfeli tricolorul sau fluiera imnul"

Punct nevralgic pentru ca foarte mult din ceea ce consumam, importam. Adica banii pe care-i cheltim in magazine nu creaza neaparat locuri de munca in tara sau productie locala mai mare. Iar statului ii convine, pentru ca taxele care se strang sunt mult mai mari din consum fata de cat ar strange din exporturi. Previziunile sunt insa ingrijoratoare.

"Vom intra pe o panta descendenta, in sensul ca la sfarsitul anului viitor, daca nu se schimba ceva, invariabil vom intra intr-o stagnare daca nu recesiune", explica George Sofian, economist.

Si Consiliul Investitorilor Straini din Romania arata cu degetul spre problemele grave.

"Membrii nostri sunt extrem de ingrijorati de nivelul foarte ridicat al birocratiei din Romania, de infrastructura nedezvoltata si deasemenea de lipsa de transparenta si previzibilitate in legislatie", spune Eric Stab, presedintele Consiliului Investitorilor din Romania.

In loc sa se simplifice, din pacate, pentru firme lucrurile sunt din ce in ce mai complicate si mai costisitoare.

"Anul trecut depuneai cateva formulare, iar dintr-o data, noile formulare propuse spre aprobare aproape dubleaza contabilitatea si munca in favoarea autoritatii fiscale", spune Adrian Benta, consultant fiscal.

Economia Romaniei depinde, pe langa industrie, consum si exporturi, de servicii si agricultura.

"Ar fi bine sa fie incurajati romanii sa cumpere produse fabricate in Romania si incurajarea ramurilor in care avem avantaj competitiv fata de international - IT de exemplu", crede Mihai Roman, profesor de macroeconomie la ASE.

Romania are in prezent, pana in trimestrul al 3 lea al anului trecut, o crestere economica de peste 3 procente, iar previziunile oficiale arata mentinerea acestui nivel si in acest an.

"Legea darii in plata este un atentat la economia de piata". Ce spune economistul Mircea Cosea despre creditele romanilor

Dolari - Getty Images

Omul care a câștigat 1,4 mld. dolari într-o singură zi. Compania sa face angajări în România

Cum se împarte bugetul Primăriei Capitalei pe 2018. Catedrala Neamului n-a fost uitată

Ministrul Finanţelor, îngrijorat de scumpirile-record la alimente și creșterea inflației

Ce trebuie să faci, pas cu pas, dacă îți deschizi o afacere în 2018

Teodorovici, despre plafonarea dobânzilor la credite: Eu sunt adeptul pieţei libere

9 din 10 patroni ai IMM-urilor doresc eliminarea „Revoluției fiscale”. Mulți spun că vor face disponibilizări

parlament

Comisiile reunite din Senat au aprobat plafonarea dobânzilor pentru creditele ipotecare

Dispare un lanț de magazine din România. Cu ce vor fi înlocuite cele 176 de unități

Țara din UE care renunță la banii cash. Banca centrală propune o monedă națională virtuală

Ministrul Finanţelor este îngrijorat din cauza ratei inflației. Întâlnire cu guvernatorul BNR

O studentă a obținut un internship la Microsoft după un mesaj postat pe LinkedIn

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,08%, cel mai mare nivel din decembrie 2017