"Legea darii in plata este un atentat la economia de piata". Ce spune economistul Mircea Cosea despre creditele romanilor

Ultimul update: Luni 14 Martie 2016 06:58
Data publicarii: Vineri 11 Martie 2016 08:22
Categorie: Financiar

Legea darii in plata este un atentat la economia de piata, a spus profesorul de economie Mircea Cosea la o conferinta la care au participat insa doar sustinatorii bancilor.

Interesant este ca, desi a combatut puternic legea aprobata deja de Senat, Cosea spune ca darea in plata este o idee buna, dar nu in forma actuala.

Unul dintre argumentele initiatorilor legii darii in plata este faptul ca bancile au facut multe abuzuri in contractele de credit. Este adevarat, dar acestea trebuie corectate in justitie, nu prin legea darii in plata, sustine Mircea Cosea.

Mircea Coşea, economist: "Bancile fac abuzuri, au clauze abuzive in contracte, foarte bine, sa mearga in instanta. O astfel de lege, cuvantul poate vi se pare mare, este un atentat la economia de piata. O incercare de a lua de la banci ceva este un atentat la economia de piata."

In plus bancherii sustin ca unii clienti nu s-au gandit de la bun inceput ca un credit ipotecar, angajat pe 25-30 de ani, te face sa te simti bine cand il obtii, dar aceasta stare se poate schimba rapid.

Bancile dau credite intr-un ritm nemaivazut din 2008. Foarte multi romani se tem de suspendarea programului "Prima Casa"

Catalin Parvu, membru in colegiul director Asociatia Bancilor: "Trebuie sa fie foarte constienti cei care iau credite si trebuie sa ia credite ca acest credit are o viata lunga. Si intr-adevar creeaza un confort in primele zile, pe urma e posibil ca acest confort sa mai scada sau sa se transforme intr-un disconfort."

Desi nu este de acord cu forma actuala a Legii darii in plata, Mircea Cosea spune ca pentru cei care au fost grav afectati de criza, darea in plata este o solutie.

Mircea Cosea, economist: Ideea poate fi considerat corecta sau buna, legea in schimb este scrisa intr-o maniera rudimentara, e scrisa prost.
Reporter: Asadar sunteti de acord cu o astfel de lege cu conditia sa fie foarte bine tintita catre cei care au nevoie?
Mircea Cosea, economist: Pentru cei care au probleme si se dovedeste ca au probleme din efectelor crizei. Victimele crizei sunt oameni care au pierdut capacitatea de rambursare a creditului exclusiv prin criza.

Legea darii in plata, retrimisa Parlamentului pentru reexaminare, a fost aprobata saptamana trecuta de Senat iar saptamana viitoare va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, care va da votul decisiv.

5 ani de chin pentru romanii cu credite ipotecare. Cum a disparut

5 ani de chin pentru romanii cu credite ipotecare. Cum a disparut "Darea in Plata" intre Senat si Guvern in 2009

franci elvetieni

Moneda care a lovit românii cu credite în criză scade masiv. De ce se depreciază francul

Țara care a decis să repatrieze toată rezerva de aur din SUA

Companiile care administrează pensiile private ale românilor, apel la Guvern

Sucurile, suprataxate pentru descurajarea consumului. Avertismentul specialiștilor

O investiție americană în România își închide porțile. Sute de angajați, pe drumuri

Care este termenul limită pentru înlocuirea caselor de marcat. Amenzile sunt însemnate

Euro

Silicon Valley de România. Orașul care atrage cei mai mulți bani străini nu mai este Capitala

Restricții la muncă pentru români în cea mai bogată țară din Europa

Cea mai mare criză de personal pe litoral în 28 de ani. Salariul cerut în 2018 de cameriste

Tăriceanu, despre Pilonul 2 de pensii: Cine vrea să treacă la Pilonul 1 să anunțe în scris

Orașul din România care a ajuns la un milion de angajați și caută în continuare forță de muncă

Prețurile la electricitate ar trebui să scadă. Cum și-au păcălit furnizorii de energie clienții