"Legea darii in plata este un atentat la economia de piata". Ce spune economistul Mircea Cosea despre creditele romanilor

×
Codul embed a fost copiat

Legea darii in plata este un atentat la economia de piata, a spus profesorul de economie Mircea Cosea la o conferinta la care au participat insa doar sustinatorii bancilor.

Interesant este ca, desi a combatut puternic legea aprobata deja de Senat, Cosea spune ca darea in plata este o idee buna, dar nu in forma actuala.

Unul dintre argumentele initiatorilor legii darii in plata este faptul ca bancile au facut multe abuzuri in contractele de credit. Este adevarat, dar acestea trebuie corectate in justitie, nu prin legea darii in plata, sustine Mircea Cosea.

Mircea Coşea, economist: "Bancile fac abuzuri, au clauze abuzive in contracte, foarte bine, sa mearga in instanta. O astfel de lege, cuvantul poate vi se pare mare, este un atentat la economia de piata. O incercare de a lua de la banci ceva este un atentat la economia de piata."

In plus bancherii sustin ca unii clienti nu s-au gandit de la bun inceput ca un credit ipotecar, angajat pe 25-30 de ani, te face sa te simti bine cand il obtii, dar aceasta stare se poate schimba rapid.

Citește și
credite
Bancile dau credite intr-un ritm nemaivazut din 2008. Foarte multi romani se tem de suspendarea programului "Prima Casa"
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Catalin Parvu, membru in colegiul director Asociatia Bancilor: "Trebuie sa fie foarte constienti cei care iau credite si trebuie sa ia credite ca acest credit are o viata lunga. Si intr-adevar creeaza un confort in primele zile, pe urma e posibil ca acest confort sa mai scada sau sa se transforme intr-un disconfort."

Desi nu este de acord cu forma actuala a Legii darii in plata, Mircea Cosea spune ca pentru cei care au fost grav afectati de criza, darea in plata este o solutie.

Mircea Cosea, economist: Ideea poate fi considerat corecta sau buna, legea in schimb este scrisa intr-o maniera rudimentara, e scrisa prost.
Reporter: Asadar sunteti de acord cu o astfel de lege cu conditia sa fie foarte bine tintita catre cei care au nevoie?
Mircea Cosea, economist: Pentru cei care au probleme si se dovedeste ca au probleme din efectelor crizei. Victimele crizei sunt oameni care au pierdut capacitatea de rambursare a creditului exclusiv prin criza.

Legea darii in plata, retrimisa Parlamentului pentru reexaminare, a fost aprobata saptamana trecuta de Senat iar saptamana viitoare va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, care va da votul decisiv.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
5 ani de chin pentru romanii cu credite ipotecare. Cum a disparut
5 ani de chin pentru romanii cu credite ipotecare. Cum a disparut "Darea in Plata" intre Senat si Guvern in 2009

Darea in plata a existat in prima forma a noului Cod Civil, dar a fost eliminata la presiunea bancilor si a institutiilor financiare internationale, spun initiatorii Legii.

Bancile dau credite intr-un ritm nemaivazut din 2008. Foarte multi romani se tem de suspendarea programului
Bancile dau credite intr-un ritm nemaivazut din 2008. Foarte multi romani se tem de suspendarea programului "Prima Casa"

In ianuarie, de exemplu, au acordat imprumuturi in lei cat in aceleasi luni din 2013 si 2014 la un loc.

"Batalia" decisiva pentru legea "Darii in plata" se da in Camera Deputatilor. Ce s-ar putea intampla pana la urma cu plafonul

Aproape jumatate de milion de romani indatorati ar putea beneficia de legea darii in plata in forma adoptata de Senat. Aceasta prevede ca doar cei cu datorii mai mici de 150.000 de euro vor putea sa dea cheile bancii.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.