România, pe penultimul loc în Europa în ceea ce privește costul orei de muncă. Doar bulgarii sunt sub noi
Companiile din România sunt gata să facă angajări, dovadă că numai în ultima lună au fost anunțate peste 38 de mii de noi locuri de muncă, inclusiv pentru vorbitorii de limbă ucraineană.
La rândul lor, oamenii vor să lucreze, dar caută în special posturi cu jumătate de normă. Din păcate, dincolo de acest avânt, România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană la costul orei de muncă. Doar bulgarii, sunt plătiți mai prost.
Marius Divoiu muncește aproximativ 14 ore pe zi. În urmă cu trei luni, a fost nevoit să își caute, pe lângă serviciul de bază, și o a doua slujbă pentru a avea un ban în plus.
„Lucrez la un depozit de piese, unde e full time, adică opt ore și cel de al doilea car mâncare, cam șase ore pe zi. Nevoile sunt foarte mari și dorința de a avea un trai decent în România vizavi de toate prețurile și scumpirile care s-au produs în ultima vreme”, a spus acesta.
Potrivit unui studiu realizat de e-Jobs, dacă pentru posturile cu normă întreagă aplică în jur de 40 de candidați în două săptămâni, pentru cele cu program redus de lucru, și, dacă se poate, cu munca de acasă, numărul candidaților ajunge la 90.
Domeniile unde se resimte acut nevoia de forță de muncă sunt cele din retail, prestări servicii, transport și logistică, call center și IT.
„Preponderent, candidații vin din mediul privat și tot în mediul privat vor să lucreze. Cel mai des se cer joburile de două și patru ore”, a spus administratorul unei agenții de recrutare.
Cei care nu vor să lucreze de acasă se orientează spre alte domenii.
„E vorba de agent de vânzări, îngrijitor, deci cam pe aceste meserii sunt marea majoritate a cererilor”, a spus directorul executiv al AJOFM Brașov.
Într-o fabrică de lactate de lângă Sibiu se caută angajați cu jumatate de normă, în primul rând muncitori începători care să se ocupe de igienizarea și intreținerea instalațiilor tehnice.
„Când avem un coleg nou, îl ținem pe lângă noi să învețe și el, să spele utilajele și să se adapteze cu lucrul ce îl avem aici. Și-l învățăm de toate”, a spus un angajat.
„Aceste servicii part-time sunt pe întreținere instalații, servicii de IT, mentenanță, servicii juridice și chiar și pe partea de contabilitate”, a explicat administratorul unei fabrici de produse lactate.
Din păcate suntem pe penultimul loc în Europa în ceea ce privește costul orei de muncă-doar 8,5 euro. Doar bulgarii sunt mai prost plătiți decât noi, cu un salariu mediu orar de numai 7 euro. Cel mai bine se câștigă în Danemarca, Luxemburg și Belgia.