România a pierdut primul loc în UE la producţia de miere. De ce "lenevesc" albinele de la noi
Din cauza ploilor din această vară, dar și a cantității tot mai mari de chimicale împrăștiate pe culturi, albinele dau mai puțină miere.
Dacă în ultimii ani, România a fost pe primul loc în Europa la acest capitol, acum apicultorii spun ca producția va scădea cu 30 la sută.
Acest apicultor are 90 de stupi în Timiş. La final de sezon, îşi evaluează pagubele. „Vine o ploaie rece, vine o ploaie torenţială, spală nectarul, în câteva zile s-a terminat totul. Se dau foarte mult şi cu soiurile de floarea soarelui, de rapiţă, de stropiri, de pesticide, şi asta nu e în regulă."
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, anul trecut a fost unul dintre cei mai productivi ani pentru apicultori. De altfel, în perioada 2013-2015 România a devenit cel mai mare producător de miere din Uniunea Europeană, fiind urmată de Spania şi Ungaria. Lucrurile nu mai stau însă la fel şi în 2018.
Preţul cu care mierea pleacă de la producător a scăzut în ultimul timp. De exemplu din stupinele din vestul ţării, kilogramul de miere costă 8 lei, însă în final, la cumpărător ajunge între 20 şi 25 de lei.
Cosmin Vatriș preşedinte Asociaţiei Crescătorilor de Albine Timiş: "Dacă în anii buni ajungem şi la producţii şi de 57 de kilograme şi de 60 şi 70 pe stup - anul ăsta 20, 25 şi 30, eu zic pe aici a fost. Am foarte mulţi colegi care au renunţat."
Şi în sudul ţării, vremea capricioasă şi pesticidele care au fost folosite în culturile de rapiţă şi floarea soarelui au scăzut cu 30 la sută producţia de miere, susţin apicultorii. Albinele abia au reuşit să îşi procure hrana, mai ales că în lunile iunie şi iulie au fost ploi abundente.
Anul acesta apicultorii estimează că producţia de miere va fi între 18 şi 20.000 de tone, cu 10.000 de tone mai puţin decât anul trecut.
Sursa: Pro TV
Etichete: INS, miere, albine, recolta, stupi, productie, apicultori, chimicale,
Dată publicare:
09-09-2018 19:03