INS: Romania a intrat din nou in recesiune. Contractia este mai mica fata de cea asteptata
Economia a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de octombrie-decembrie si a intrat in recesiune, intrucat este al doilea trimestru consecutiv de scadere.
Evolutia era anticipata de analisti, care estimau insa o contractie putin mai mare, de 0,2-0,3%.
"Produsul Intern Brut in trimestrul I 2012 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2011 (date ajustate sezonier)", a anuntat marti Institutul National de Statistica, intr-un comunicat.
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Fata de acelasi trimestru din 2011, PIB a crescut cu 0,3% pe serie bruta si cu 0,8% pe serie ajustata sezonier. Acestea sunt primele estimari privind evolutia economiei in ianuarie-martie, denumite "date semnal".
INS va anunta la 6 iunie datele provizorii privind PIB in perioada mentionata. Intrucat si in trimestrul IV de anul trecut PIB s-a contractat cu 0,2% ca serie ajustata sezonier fata de perioada iulie-septembrie, economia este considerata in recesiune tehnica, situatie care reflecta doua trimestre consecutive de scadere fata de trimestrul anterior.
Romania reintra astfel in recesiune tehnica, situatie in care s-a regasit pentru doi ani si jumatate, in perioada 2008-2011. Analistii anticipau intrarea in recesiune, opiniile lor convergand spre o scadere a PIB ajustat sezonier in primul trimestru comparativ cu trimestrul precedent de -0,2 -0,3%.
Estimarile analistilor plaseaza cresterea economica din acest an in jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%.
Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, sustinut in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%.