Spania si Marea Britanie reintrata in recesiune, iar Franta in fierbere electorala. Date financiare

Ultimul update: Luni 28 Mai 2012 04:43
Data publicarii: Miercuri 25 Aprilie 2012 18:30
Categorie: Financiar

Ploua cu vesti rele pentru economia europeana, iar asta nu ne linisteste deloc. Spania, tara in care lucreaza foarte multi romani, a anuntat ca a reintrat in recesiune, dupa doua trimestre consecutive de scadere.

Mai grav este ca si Marea Britanie i s-a alaturat miercuri. La Paris, nu criza economica, ci campania electorala provoaca ingrijorare. Sarkozy a anuntat ca nu va introduce in Constitutie obligatia de a tine sub control deficitul, decat cu referendum.

Prima veste proasta a venit de la Madrid. Oficialitatile au anuntat ca economia Spaniei a intrat in recesiune tehnica, dupa doua trimestre consecutive de scadere. Efectul s-a vazut imediat, cand dobanzile la care au reusit sa se imprumute Spania si Italia aproape s-au dublat.

Si economia Greciei se va contracta cu 5% anul acesta, dar sunt inca sanse ca recesiunea sa fie mai blanda ca in 2012. Asta numai daca datele problemei nu se schimba radical dupa alegerile din 6 mai.

''Daca dupa alegeri vor aparea si cele mai mici suspiciuni ca noul guvern si societatea nu vrea sa continue programul de reforme, perspectivele bune de acum se vor schimba si tara va ajunge rapid intr-o situatie grava'', spune Georgios Provopoulos, guvernatorul Bancii Nationale a Greciei.

Surpriza neplacuta a zilei a venit insa de la Londra. PIB-ul regatului a scazut cu 0,2% in primele trei luni ale anului, dupa ce scazuse deja cu 0,3% in ultimul trimestru din 2011. Ca sa calmeze spiritele, autoritatile au precizat imediat ca nu vor renunta la programul de austeritate.

Toate acestea s-au adaugat la temerile ca Olanda isi va pierde ratingul triplu A, din cauza crizei politice provocata tocmai de reformele economice. Iar perspectiva unui presedinte socialist la Paris nu ajuta deloc.

''Dupa alegerile din Franta, indiferent cum vor arata rezultatele, vom avea grija ca Franta sa ramana un partener important in Europa si sa nu-si neglijeze responsabilitatile fata de Uniune'', explica Wolfgang Schaeuble, ministrul de finante al Germaniei.

Singura veste buna a venit, ca de obicei, de la Berlin. Germania a anuntat ca economia sa va creste incet, dar sigur, in urmatorii trei ani.

Romania, un datornic mai sigur decat Dubai, Spania si Italia. Top<b>ul celor mai riscante tari</b>
Romania, un datornic mai sigur decat Dubai, Spania si Italia. Topul celor mai riscante tari
VIDEO PROTVPLUS.RO
salarii, guvern, crestere
Mediul de afaceri: Dragi decidenţi, ne ducem de râpă dacă nu luaţi măsuri pentru criza din piaţa muncii!
Guvern: Salariul minim, diferenţiat în funcţie de studii şi vechime
Guvernul instituie Contul Junior pentru toţi copiii cu vârsta sub 18 ani. Ce beneficii sunt
Indicele ROBOR a crescut la 3,32%
Bacșișul pierde teren în fața plății cu cardul. Cum îl putem lăsa când plătim electronic
"Disperare de a aduce bani la buget". Reacții după anunțul Guvernului despre salarii
lei romanesti
Roborul la 3 luni a crescut la 3,30%. Este cel mai mare nivel din ultimele 2 luni
Criză financiară la Senat. Aleșii și-au dublat bugetul pentru deplasări, dar tot vor rămâne fără bani
Pe lângă înghețarea salariilor bugetarilor, ar putea urma și concedieri. PNL: ”Guvernul recunoaște că România e în criză”
Când ar urma să fie majorat din nou salariul minim pe economie
Ce spune Teodorovici despre înghețarea salariilor bugetarilor în 2019. ”Este un scenariu”
Florin Cîţu: Guvernul ia în calcul îngheţarea salariilor în 2019. Ce scrie în programul de guvernare