Spania si Marea Britanie reintrata in recesiune, iar Franta in fierbere electorala. Date financiare
Ploua cu vesti rele pentru economia europeana, iar asta nu ne linisteste deloc. Spania, tara in care lucreaza foarte multi romani, a anuntat ca a reintrat in recesiune, dupa doua trimestre consecutive de scadere.
Mai grav este ca si Marea Britanie i s-a alaturat miercuri. La Paris, nu criza economica, ci campania electorala provoaca ingrijorare. Sarkozy a anuntat ca nu va introduce in Constitutie obligatia de a tine sub control deficitul, decat cu referendum.
Prima veste proasta a venit de la Madrid. Oficialitatile au anuntat ca economia Spaniei a intrat in recesiune tehnica, dupa doua trimestre consecutive de scadere. Efectul s-a vazut imediat, cand dobanzile la care au reusit sa se imprumute Spania si Italia aproape s-au dublat.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Si economia Greciei se va contracta cu 5% anul acesta, dar sunt inca sanse ca recesiunea sa fie mai blanda ca in 2012. Asta numai daca datele problemei nu se schimba radical dupa alegerile din 6 mai.
''Daca dupa alegeri vor aparea si cele mai mici suspiciuni ca noul guvern si societatea nu vrea sa continue programul de reforme, perspectivele bune de acum se vor schimba si tara va ajunge rapid intr-o situatie grava'', spune Georgios Provopoulos, guvernatorul Bancii Nationale a Greciei.
Surpriza neplacuta a zilei a venit insa de la Londra. PIB-ul regatului a scazut cu 0,2% in primele trei luni ale anului, dupa ce scazuse deja cu 0,3% in ultimul trimestru din 2011. Ca sa calmeze spiritele, autoritatile au precizat imediat ca nu vor renunta la programul de austeritate.
Toate acestea s-au adaugat la temerile ca Olanda isi va pierde ratingul triplu A, din cauza crizei politice provocata tocmai de reformele economice. Iar perspectiva unui presedinte socialist la Paris nu ajuta deloc.
''Dupa alegerile din Franta, indiferent cum vor arata rezultatele, vom avea grija ca Franta sa ramana un partener important in Europa si sa nu-si neglijeze responsabilitatile fata de Uniune'', explica Wolfgang Schaeuble, ministrul de finante al Germaniei.
Singura veste buna a venit, ca de obicei, de la Berlin. Germania a anuntat ca economia sa va creste incet, dar sigur, in urmatorii trei ani.