Victor Ponta discuta cu Basescu si Isarescu pentru a atenua efectele din Grecia asupra Romaniei

Ultima actualizare: 07-11-2012 16:48
Victor Ponta si Traian Basescu

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca va discuta in cursul zilei cu presedintele Traian Basescu si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pentru constituirea unui grup de lucru care sa incerce atenuarea efectelor situatiei din Grecia.

"Situatia politica din Grecia nu s-a rezolvat ieri. Sunt semne destul de negative ca se va merge din nou la alegeri. Voi discuta azi si cu guvernatorul BNR si cu presedintele Romaniei, obligatoriu trebuie sa facem un grup de lucru pentru a incerca sa atenuam efectele asupra sistemului bancar romanesc si asupra Romaniei, efecte produse de prelungirea si se pare chiar accentuarea crizei politice din Grecia", a spus Ponta.

Ponta a spus ca situatia din Grecia este prioritatea numarul unu pentru toata Europa, si pentru zona Euro, si pentru zona non-Euro, el aratand ca evolutiile negative din Grecia pot afecta Romania in zona de sistem bancar, in zona economica, in zona cursului de schimb.

"De aceea, impreuna cu guvernatorul BNR, ministrul de Finante, si il vom informa si pe presedinte, trebuie sa facem o strategie de atenuare a eventualelor efecte. Asta face si Germania acum, care are aceeasi problema ca si noi. Asta fac toate tarile europene si nu trebuie sa stam asa, daca se intampla vreun necaz, sa fim nepregatiti", a spus Ponta.

El a spus ca are obligatia ca, alaturi de BNR, sa se pregateasca si pentru ce e mai rau, nu doar pentru ce e mai bine.

"Sper sa nu se intample, ca toata lumea, sper ca pana la urma sa se gaseasca o solutie politica si Grecia sa mearga mai departe in Euroapa, in zona Euro, cu un Guvern sustinut, dar dupa cum vedeti deocamdata rezultatele sunt ingrijoratoare si am obligatia alaturi de BNR sa ne pregatim si pentru ce e mai rau, nu doar pentru ce e mai bine", a spus Ponta.

Tensiunile politice din Grecia au adus in prim plan posibilitatea iesirii din zona euro, Europa incepand sa estimeze consecintele unei astfel de decizii. Ministrii Finantelor din zona euro se vor reuni luni la Bruxelles, iar discutiile vor fi, probabil, monopolizate de situatia din Grecia si de posibilitatea iesirii statului din zona euro, optiune care a trecut in centrul dezbaterii privind criza.

Der Spiegel, una dintre cele mai importante publicatii europene, deschide editia de luni cu un material intitulat "Acropole, adio - de ce ar trebui ca Grecia sa paraseasca euro".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO