România a făcut un împrumut-record pe care îl vor plăti şi generaţiile viitoare: trei miliarde de euro
România a făcut un împrumut-record pe care îl vor plăti şi generaţiile viitoare. Într-o singură zi, Guvernul a luat 3 miliarde de euro de la băncile străine pe care ţara îi va da înapoi în următoarele trei decenii.
Dintr-un singur foc, România s-a împrumutat de pe pieţele internaţionale cu 3 miliarde de euro. Suma ridică totalul datoriei externe pe termen lung la aproximativ 70 de miliarde de euro.
Alegeri 2024
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
IANCU GUDĂ, PREŞEDINTE ASOCIAŢIA ANALIŞTILOR FINANCIAR-BANCARI: ''Romania a cheltuit în primele trei luni cu 3 miliarde de euro mai mulţi bani pentru ajutoare sociale, salarii, bunuri şi servicii decât în aceeaşi perioadă din 2018, de unde şi nevoia pentru acest împrumut contractat în euro.''
Banii luaţi acum din străinătate acoperă doar parţial golul bugetar, după ce Guvernul a crescut salariile, pensiile şi ajutoarele.
Împrumutul a fost luat la o dobândă care e mai mare decât cea la care se îndatorează Grecia şi cu mult peste media europeană, spun economiştii. Spre deosebire de alte ţări care se împrumuta pentru investiţii, la noi banii se vor duce în consum, spun ei.
IANCU GUDĂ: ''Romania se împrumuta la un cost triplu pentru că banii se duc pe salarii, pensii, ajutoare sociale, bunuri şi servicii, cheltuite fără transparenţa şi mai departe aceşti bani se duc nu în economia locală, se duc în importuri''.
Ministrul Finanţelor anunţa însă că împrumutul e o reuşită.
Prin acest împrumut uriaş, de 3 miliarde de euro, Guvernul a îndatorat pe fiecare roman cu 150 de euro în plus. Este un împrumut care va fi plătit şi de copiii de acum, pentru că el se întinde pe o perioadă de 3 decenii.'
Cele mai recente date arata că datoria publică a ajuns în 2017 la peste o treime din Produsul Intern Brut.
Prin împrumuturile pe care Guvernul le-a făcut la băncile din ţară, care înseamnă 23% din totalul creditelor date de acestea, România se afla pe locul al doilea, după Ungaria, într-un clasament european.
DATORIA EXTERNĂ PE TERMEN LUNG:
trim. 1 2018: 68,9 mld. euro
trim. 2 2018: 66,7 mld. euro
trim. 3 2018: 66,7 mld. euro
trim. 4 2018: 67,9 mld. euro
ian. 2019: 67,5 mld. euro
martie 2019 (est.): 70 mld. euro
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!