România are cel mai adânc gol bugetar de la criza economică încoace. Soluții căutate peste program

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Bugetul României dă semne de avarie. Statul cheltuie mult mai mult decât încasează, arată datele din februarie.

România a ajuns să aibă cel mai adânc gol bugetar de la criză economică încoace, iar economiștii pun asta pe seama salariilor mărite brusc. La Ministerul Finanțelor s-au căutat soluții de redresare până târziu în noapte.

De la un surplus în buget de aproape 2 miliarde de lei în ianuarie, România a trecut în februarie la un deficit, adică o lipsă de 5,5 miliarde de lei, cel mai mare din ultimii opt ani. Asta în vreme ce cheltuielile statului au crescut alarmant, cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile nu au ţinut pasul.

Ionuț Dummitru, președintele Consiliului Fiscal: ''Cheltuielile cu salariile cresc foarte repede, peste ceea ce e bugetat. Sunt în primul rând îngrijorări legate de dinamica acestor cheltuieli, plus veniturile care merg destul de prost.''

După publicarea acestor date, ministrul Finanţelor i-a convocat pe subordonaţii de la ANAF. Au căutat soluții pentru creșterea veniturilor până seara târziu.

Valentin Mavrodin, secretar de stat în Ministerul Finanțelor: ”Discuţiile la anumite ore sunt frecvente, nu ştiu cine s-a inflamat aşa de rău. Probabil a fost cineva din interior deranjat că a rămas peste program la serviciu.”

O sursă de bani în plus la buget ar fi impozitarea averilor ţinute la secret. Din raportul de activitate al ANAF pe anul trecut reiese că progresele sunt lente.

Anul trecut, inspectorii au terminat verificările în cazul a 166 de persoane şi au găsit nereguli în cele mai multe cazuri. Aşa au scos la iveală 313 milioane de lei nedeclaraţi, pentru care statul trebuie să încaseze dări de 81 de milioane de lei.

În aproape 50 de situatiii, inspectorii au făcut plângeri penale, în ciuda unor justificări primite de la cei controlaţi, care au susţinut că banii sunt moşteniţi sau primiţi drept cadou de nuntă.

ANAF nu divulgă numele celor care au fost prinşi că şi-au ascuns averile, pentru că - spune instititia - aceste informaţii ţin de secretul fiscal. Ştim însă ca printre cei verificaţi sunt artişti, sportivi, patroni cu afaceri imobiliare, dar şi persoane fără ocupaţie, care au maşini şi case de lux.

De exemplu, numai anul trecut, în România, au fost înmatriculate peste 1.200 de maşini de peste 200.000 de euro fiecare.

Controalele au continuat și anul acesta, în 18 cazuri, iar inspectorii au găsit 13 milioane de lei nedeclarați şi au făcut trei plângeri penale. Cei prinși pe picior greșit de ANAF sunt executați silit, dar statul poate aștepta ani buni până recuperează banii de la evazioniști.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO