1 milion de români vor depune la Fisc, din acest an, o declarație unică. Ordonanța, adoptată de Guvern

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Un milion de români vor depune la Fisc din acest an o declarație unică. Guvernul a aprobat joi documentul prin care 7 formulare fiscale sunt înlocuite de o singură declarație.

Măsura vine la o lună şi jumătate de când a fost anunţată, timp în care oamenii nu au ştiut ce să facă, la fel şi functionarii de la ANAF. Unii au fost sfătuiţi să nu mai depună vechile formulare şi să aştepte, alţii, care le-au depus deja, află acum de la ministrul Finanţelor că este posibil să fie chemaţi înapoi la Fisc.

La sediile Fiscului din Capitală a fost aglomeraţie mare dimineaţă: unii au venit să depună hârtii, alţii să-şi achite dările. Mulţi au plecat nervoşi, după ore de stat la coadă.

''Nu au o situaţie exactă cât trebuie să plătesc impozitul la chirie, că nu se ştie dacă se va mai lua sănătatea. Aştept să se regleze, în mai, să depun formularul ăla care cică se depune o singură dacă pe an... Nu ştiu nimic, nu ştiu nici ei!” - spune o femeie.

Ca să evite astfel de situaţii, când oamenii se încurcă în hârtii şi achită dările către stat anticipat, guvernul a decis să introducă o ''declarație unică''.

Noul document va înlocui şapte formulare care erau depuse până acum de cei cu venituri din activităţi independente, chirii, investiţii, turism sau agricultură. Doar cei care au venituri de peste 1.900 de lei pe lună trebuie să depună această declaraţie. Iar cei fără venituri pot face şi ei o declaraţie unică, dacă vor să fie asiguraţi la sănătate.

Un milion de romani ar urma să depună la Fisc această declaraţie unică, o singură dată pe an.

Anul acesta, termenul de depunere a declaraţiei unice este 15 iulie, dar de plătit vor avea răgaz până pe 15 martie, anul viitor. Actele pot fi depuse direct la ghişeu, caz în care oamenii trebuie să-şi calculeze singuri cât au de plătit, iar din 15 mai, documentele vor putea fi transmise şi online.

Viorica Dăncilă, premier: ”Cetăţenii vor avea mai puţin timp de petrecut pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale, iar ANAF va putea lucra mai repede, mai bine şi cu costuri mai mici.”

Guvernul vrea să se asigure că va încasa o parte din bani chiar de anul acesta, aşa că cei care depun declaraţia online până pe 15 iulie şi achita până pe 15 decembrie vor primi o reducere de 10%.

Până va încasa banii din veniturile declarate prin noul formular, statul mizează pe încasările de la restanţierii Fiscului. Datornicii vor primi în următoarele luni decizii de plată pentru restantele din ultimii cinci ani!

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: ”Există mulţi ani pentru care Fiscul nu a emis decizii de impunere, iar în acest an, când oamenii vor primi pentru ultima oară decizia de impunere, vom centraliza toate deciziile de impunere restante pentru ca omul să aibă o singură situaţie primită.”

De anul viitor, guvernul vrea ca oamenii să depună declaraţiile până pe 15 martie, doar online. Deocamdată, însă, site-ul ANAF e depăşit de solicitări şi are nevoie frecvent de lucrări de mentenanţă, aşa cum s-a întâmplat chiar în ziua în care a fost aprobată declaraţia unică.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO