Sistemul IT al Fiscului riscă să intre în colaps. Românii, nevoiți să stea încă la cozi
Cu servere şi calculatoare vechi, sistemul IT al Fiscului riscă să intre în colaps în orice moment.
Site-ul ANAF cedează deseori în cele mai aglomerate perioade, aşa că oamenii sunt forţaţi, în continuare, să stea la cozi la ghişee ca să-şi rezolve problemele.
Situaţia ar fi fost alta, dacă ANAF s-ar fi modernizat. Pentru asta a avut la dispoziţie 70 de milioane de euro de la Banca Mondială şi cinci ani să-i cheltuiască. Până acum, însă, a dat bani pe consultanță şi piese de schimb, dar nici un leu pentru IT.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oamenii sunt cei care suportă consecinţele lipsei investiţiilor la Fisc. Stau zeci de minute-n şir cu vrafuri de hârtii în braţe să-şi rezolve problemele, iar funcţionarii îşi bat capul cu softuri vechi.
În 2013, Fiscul a primit şansa să se modernizeze. A făcut o înţelegere cu Banca Mondială pentru un împrumut de 70 de milioane de euro, pe cinci ani, dar până acum, a cheltuit mai puţin de un sfert din bani.
Mulți dintre cei care vin la Fisc, zilnic, ca să depună declaraţii sau să facă plăți, ar fi fost scutiţi de aceste drumuri dacă ANAF ar fi investit în calculatoare şi servere noi. Din păcate, însă, Fiscul a cheltuit 60 de milioane de lei numai pe servicii de consultanță.
În raportul de activitate al ANAF pe anul trecut se arată că au fost făcute plăţi de 2,6 milioane de euro în cadrul programului cu Banca Mondială. Cea mai mare cheltuială a ANAF pentru IT a fost de 67 de mii de euro, dar nu pentru echipamente noi, ci pentru piese de schimb.
Aşa se face că site-ul ANAF pică des tocmai în perioadele de vârf. S-a întâmplat chiar săptămâna trecută, când site-ul a fost doar parţial funcţional câteva zile bune.
Ministrul Finanţelor recunoaşte problema sistemului învechit al ANAF şi susţine că sunt discuţii cu Banca Mondială pentru că banii să nu fie pierduţi.
''Imi cer scuze faţă de toţi contribuabilii care au avut nemulțumiri. Vom anunţa în perioada următoare, într-o lună, două şi soluţia finală pe care Ministerul de Finanţe o va decide'', a explicat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.
În ciuda întârzierilor mari, ANAF are ţinte ambiţioase, pentru a muta cât mai multe hârtii din offline în online. De exemplu, vrea ca din 2019 formularul unic pe care îl vor depune cei cu venituri extrasalariale să fie trimis doar online şi nu pe hârtie.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: IT, contributii, anaf, stat, sistem, eugen teodorovici,
Dată publicare:
26-03-2018 18:15