România a ajuns pe poziţia a doua în topul țărilor cu cele mai brutale scumpiri din UE. Doar Ungaria ne întrece
Deși prețurile s-au mai temperat în ultimele luni România a ajuns pe poziţia a doua în topul țărilor cu cele mai brutale scumpiri din Uniunea Europeană.
Lucrurile s-ar putea tempera în următoare perioadă, spun economiștii, însă totul depinde acum de evoluția războiul din Israel care ar putea pune o presiune în plus, pe prețul petrolului.
Cum preţurile sunt tot mai mari, cei mulți oameni și-au limitat cât au putut cheltuielile.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Rata anuală a inflației din România a atins 9,2% în luna septembrie, arată datele Eurostat. Practic, cu atât s-au scumpit, în medie, produsele și serviciile, iar cel mai mult dăm pentru mâncare.
Creșterea prețurilor din ultima vreme a dus România în topul țărilor cu cea mai mare inflație din Uniune. Doar Ungaria ne depășește.
Mihai Roman, profesor de Economie ASE: ”O motivație, cel puțin în perioada crizei pandemice, a fost lansată de economiştii americaricani și anume acea greedflation și anume o creștere a prețurilor din cauza lăcomiei companiilor care doresc să își mențină nemodificate marjele de profit și atunci cresc prețurile fără să se uite la efectele sociale și economice ale uneia asemenea măsuri”.
În Uniunea Europeană, cele mai stabile prețuri sunt în Danemarca și Belgia, sub 1 la sută. Grecia a avut o creștere de puțin peste 2 procente după ce s-a confruntat ani la rând cu o inflație ridicată.
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a ajuns în septembrie la 4,9 la sută.
Deși și-au temperat ritmul de creștere, în țara noastră prețurile rămân în continuare mari, cel puțin la alimentele de bază. Adică, produse care fac parte din coșul zilnic de cumpărături şi care s-au scumpit în Septembrie cu peste 10 la sută față de anul trecut. La mărfuri prețurile au fost cu 6,6% mai mari, iar la servicii cu 12,1% mai mari. Pratic, plătim mai mult pentru biletele de avion sau pentru ieșirile în oraș.
Economiștii prevăd o încetinirea a scumpirilor, mai ales că veniturile reale ale populației sunt limitate și vor forța unii furnizorii să ajuteze prețurile. În sectorul imobiliar, de exemplu, au apărut primele corecții, iar apartamentele s-au ieftinit ușor.
Claudiu Cazacu: ”În general, în aceste perioade există un surplus de cerere, există o cerere amânată poate pentru aceste momente și atunci tinde să fie un moment nu foarte bun pentru scăderea prețurilor, deși vorbim de oferte, e de văzut cât de adânci vor fi aceste oferte, vis a vis de prețurile medii aplicate anterior, să nu avem un salt de prețuri înainte și apoi să vină scăderile – se simte o mai mare prudență în ceea ce privește cumpărăturilor”.
O amenințare o reprezintă însă războiul din Israel, care, spun economiștii, ar putea pune o presiune suplimentară pe prețul petrolului.