Reprezentantii FMI si CE cer Guvernului un deficit de 0,9% in loc de 1,4%. Reactia premierului

sedinta de Guvern

Premierul Victor Ponta spune ca nu crede, la acest moment, ca acordul Romaniei cu FMI va fi "rupt", explicand ca este o perioada de negocieri care pot fi dure, dar arata ca un deficit de 0,9% este inacceptabil.

El a precizat ca Romania are un acord cu FMI care va expira anul viitor si despre care nu crede ca va fi reinnoit, deoarece "nu e cazul", dar a aratat ca, din ce in ce mai mult, rolul esential in discutiile unui stat membru il are Comisia Europeana, pentru Tratatul Fiscal.

"Discutiile sunt legate de modul in care putem sa respectam 1,4, acel deficit bugetar prognozat pentru 2015, dar noi mai dorim doua lucruri, amandoua altfel importante: in primul rand, ca promisiunea facuta Romaniei, ca tara de granita cu Ucraina, de a avea dreptul de a-si mari cheltuielile de aparare cu 0,3% din PIB sa fie respectata. Deocamdata, comisia spune: "Da, stim ca la NATO ati vorbit asa, dar noi nu suntem de acord". Al doilea lucru mai important chiar decat cel legat de cheltuielile de aparare este un fond special - noi am cerut 0,5% din PIB - care sa fie folosit doar in exclusivitate pentru cofinantarea proiectelor europene (...) Cred ca nu se va rupe niciun acord cu FMI, dar mai spun inca un lucru, dincolo de acordul cu FMI: esential este relatia noastra, cum este a oricarei tari membre, cu Comisia Europeana, acolo sunt marile probleme. Sa stiti ca Franta n-are niciun acord cu FMI dar are o disputa cu Comisia legata de deficit, care e de vreo trei ori cat al Romaniei, 4,7 cred ca este, Italia sare peste 3, noi suntem elevii modeli ai Europei. Ei, n-as vrea sa fim totusi elevii model acceptand totusi niste conditii care ne impiedica sa ne dezvoltam intr-un ritm accelerat", a spus Ponta la Romania TV.

Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) cer Guvernului sa reduca deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea romana o considera inacceptabila, luand astfel in calcul intreruperea discutiilor daca nu este agreat un deficit de 1,4%.

Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansata joi seara, cu argumentul ca nu mai trebuie sa existe o diferenta intre deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza platilor efective realizate intr-un an, ci pe baza angajamentelor de plata si a termenelor legale pentru achitarea obligatiilor) si cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), asa cum s-a intamplat in anii anteriori.

Citește și
Andrea Schaechter (S), seful misiunii FMI pentru Romania, alaturi de reprezentantul rezident al Fondului Monetar International (FMI) pentru România si Bulgaria, Guillermo Tolosa (D)
O misiune comuna FMI si Comisia Europeana vine peste doua saptamani la Bucuresti pentru a discuta despre bugetul pe 2015
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

O noua runda de negocieri este programata sa inceapa la ora 15.00.

Diferenta de viziune dintre FMI si CE, pe de-o parte, si Guvernul roman a fost confirmata de catre ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, in interventii televizate, care a precizat ca aceasta solicitare nu va fi acceptata sub nicio forma si ca singurul sau mandat este ca deficitul bugetar pentru anul viitor sa fie fixat la 1,4%, cu o posibila majorare pentru co-finantari la proiectele europene de investitii.

Surse oficiale au declarat, saptamana trecuta, agentiei MEDIAFAX ca Guvernul va negocia cu expertii FMI si CE un deficit pentru anul viitor de 2-2,1% din PIB, procentajul suplimentar de 0,6-0,7% urmand sa fie utilizat exclusiv pentru armata si co-finantare, dar si la acest nivel sunt necesare masuri suplimentare pe venituri sau cheltuieli.

Potrivit acestora, Finantele trebuie sa acopere in principal gauri bugetare care vin din masurile adoptate de Guvern de la mijlocul acestui an si care au dus si la suspendarea acordului cu FMI si CE. Reducerea CAS are un impact negativ bugetar de circa 5 miliarde lei, la care se adauga alte masuri promise in perioada electorala, printre care majorari de pensii si salarii peste indexarea cu rata inflatiei.

Tinta de deficit bugetar stabilita pentru anul viitor este de 1,4% din PB, care corespunde unui deficit structural de 1% din PIB, pe care Romania s-a angajat sa il atinga in 2015.

Expertii Fondului Monetar International si cei ai Comisiei Europene se afla la Bucuresti strict pentru discutii privind bugetul pe anul viitor.

Presedintele Basescu a declarat, joi, ca ii aminteste premierului ca nu a fost in consens cu el privind reducerea CAS si ca l-a "atentionat" ca vor fi probleme in alcatuirea bugetului, adaugand ca stie ca acesta ar avea dificultati si nu ar vrea ca rezolvarea sa fie o intrerupere a acordului cu FMI.

"Am auzit de la domnul prim-ministru Victor Ponta apelul la consens, spunand ca a fost un adevarat consens cu CAS, cu reducerea CAS si ca efectul a fost foarte bun. ii aduc aminte ca nu a fost in consens cu mine. L-am atentionat ca va avea probleme majore in alcatuirea bugetului si respectarea termenelor si a Tratatului fiscal si a angajamentelor pe care Romania le are de reducere a deficitului pana la situatia in care sa nu ne mai crestem datoria publica, pentru ca de fapt aici este cheia procesului de reducere continua a deficitului. Sa ajungem sa nu mai imprumutam bani pentru a executa bugetul. stiu ca in momentul de fata are dificultati, nu stiu cum le va rezolva. Nu as vrea insa ca rezolvarea sa fie o intrerupere a acordului cu FMI, pentru ca Romania a trecut de mult de faza la care nu era capabila sa duca pana la capat un acord cu FMI", a spus Basescu, in conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

El a mentionat ca tara noastra "a trecut demult de aceasta faza" si a aratat ca, daca nu s-ar continua acordul, ar fi "o mare bila neagra" si pentru Fond.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Expertii FMI au sosit la Bucuresti. Cat de mare e GAURA in buget si unde vrea Guvernul sa dea mai multi bani
Expertii FMI au sosit la Bucuresti. Cat de mare e GAURA in buget si unde vrea Guvernul sa dea mai multi bani

Expertii FMI si cei ai Comisiei Europene au inceput, marti, o vizita atipica, la Bucuresti. In premiera, nu vor discuta cu executivul despre actualul acord, cu cele doua institutii, ci vor negocia bugetul Romaniei, pe anul viitor.

O misiune comuna FMI si Comisia Europeana vine peste doua saptamani la Bucuresti pentru a discuta despre bugetul pe 2015
O misiune comuna FMI si Comisia Europeana vine peste doua saptamani la Bucuresti pentru a discuta despre bugetul pe 2015

Proiectul bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice dupa data de 10 decembrie, cand se va incheia misiunea comuna FMI si CE.

Ministrul Finantelor:
Ministrul Finantelor: "Bugetul pe 2015, lucrat impreuna cu FMI, va fi gata abia in ianuarie". Ce ar putea schimba alegerile

Proiectul de buget va fi disponibil abia la jumatatea lunii ianuarie, cand este programata urmatoarea vizita a FMI, a anuntat Ioana Petrescu, ministrul Finantelor.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.