O misiune comuna FMI si Comisia Europeana vine peste doua saptamani la Bucuresti pentru a discuta despre bugetul pe 2015
Proiectul bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice dupa data de 10 decembrie, cand se va incheia misiunea comuna FMI si CE.
Misiunea comuna de experti ai Fondului Monetar International si Comisiei Europene se va afla la Bucuresti in perioada 2-10 decembrie pentru a discuta cu autoritatile romane proiectul legii bugetului pentru anul 2015. Misiunea va fi condusa din partea FMI de Andrea Schaechter, iar din partea CE de Istvan Szekely.
"Misiunea este una dedicata strict proiectului legii bugetului, nu reprezinta o misiune de evaluare a angajamentelor pe care tara noastra si le-a asumat in fata FMI in cadrul acordului de tip preventiv semnat intre partea romana si reprezentantii creditorilor externi", se arata in comunicatul MFP.
Ulterior discutiilor cu reprezentantii institutiilor financiare internationale, proiectul legii bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice si transmis Guvernului spre aprobare, se mai spune in comunicat.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la Cotroceni, ca in spatiul public sunt discutii extrem de consistente legate de cresterea taxelor, mentionand ca prioritatea majora pentru Romania este un proiect de buget pe 2015 si ca face un apel catre Guvern pe acest subiect. Presedintele a declarat ca, dincolo de prioritatile pe care Parlamentul le-a exercitat in aceste zile, prioritatea majora pentru Romania este un proiect de buget, pentru ca atat companiile, firmele dar si cetatenii nu stiu cum sa isi proiecteze anul 2015 in lipsa bugetului si a informatiei despre cresterea sau nu a taxelor.
Managerul Fondului Proprietatea: Incheierea unui nou acord cu FMI ar fi un mesaj puternic pentru investitori
Intrarea Romaniei intr-un nou acord cu Fondul Monetar International, dupa ce se incheie actuala intelegere, ar transmite investitorilor un mesaj puternic de incredere si de angajament privind disciplina fiscala si reforma, a declarat managerul Fondului Proprietatea (FP), Grzegorz Konieczny. "Un nou acord este important pentru angajamentul de reforma si disciplina fiscala. Ar fi un mesaj puternic daca (Romania, n.r.) ar intra intr-un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI)", a afirmat Konieczny intr-o conferinta de presa, ca raspuns la o intrebare legata de oportunitatea unei noi intelegeri cu institutia financiara internationala.
Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, care expira in martie 2015 si din care autoritatile nu intentioneaza sa acceseze fonduri. Scopul acordului este a a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare. Colaborarea cu FMI a adus beneficii Romaniei, iar o noua intelegere ar avea efect pozitiv pentru economie, inclusiv prin cresterea increderii investitorilor, a spus Konieczny. "Sfatul institutiilor internationale cu greutate ajuta la cresterea increderii investitorilor", a afirmat managerul Fondului Proprietatea.
In privinta rezultatului alegerilor prezidentiale, desfasurate duminica, Konieczny considera ca au adus un echilibru mai bun al puterii. "Acest echilibru este bun pentru tara. Asteptam o cooperare mai buna intre presedinte si Guvern, pentru imbunatatirea climatului pentru investitii", a ratat managerul Fondului Proprietatea.
Uniunea Europeana si FMI au amanat evaluarea celui de-al treilea acord standby al Romaniei pana dupa alegerile de duminica, dorind sa vada dovezi ale sustenabilitatii fiscale. Institutiile internationale asteapta proiectul de buget pentru 2015, care va fi discutat probabil luna viitoare si aprobat de Parlament in ianuarie, a declarat ministrul de Finante Ioana Petrescu, pe 6 noiembrie.
Romania a incheiat cu succes, in ultimii patru ani, doua acorduri cu FMI, UE si Banca Mondiala, in valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat in 2011 si finalizat anul trecut, a avut de asemenea caracter preventiv, autoritatile optand sa nu acceseze fondurile puse la dispozitie de creditorii externi.
Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.