Expertii FMI au sosit la Bucuresti. Cat de mare e GAURA in buget si unde vrea Guvernul sa dea mai multi bani

Ultima actualizare: 05-12-2014 00:23

Expertii FMI si cei ai Comisiei Europene au inceput, marti, o vizita atipica, la Bucuresti. In premiera, nu vor discuta cu executivul despre actualul acord, cu cele doua institutii, ci vor negocia bugetul Romaniei, pe anul viitor.

Miza este deficitul, care ar trebui sa fie in 2015 de 1,4 la suta din PIB, dar pe care masurile luate de guvern risca sa il mareasca la 2,2 la suta.

Delegatia comuna a FMI si a Comisiei Europene condusa de partea FMI de Andrea Schaechter, iar din partea CE de Istvan Szekely, s-a intalnit la Palatul Victoria cu premierul Ponta, ministrul Finantelor si cel pentru Buget. Intre timp, cei de la UNPR au revenit cu o propunere care in acceptiunea lor ar redresa bugetul statului.

Miza este deficitul, care ar trebui sa fie in 2015 de 1,4% din PIB, dar pe care masurile luate de guvern risca sa il mareasca la 2,2%.

Delegatia comuna a FMI si a Comisiei Europene s-a intalnit la Palatul Victoria cu premierul Ponta, ministrul Finantelor si cel pentru Buget. Intre timp, cei de la UNPR au revenit cu o propunere care in acceptiunea lor ar redresa bugetul statului.

Gabriel Oprea, presedinte UNPR: "Vrem sa reintroducem in dezbaterea publica taxarea marilor averi"

Ar fi vorba despre impozitarea cu 1% pe an a averilor care depasesc 450.000 de euro, insa ceilalti membri ai coalitiei sunt de alta parere: "Unii nu vor avea bani sa platească taxele si vor trebui sa vanda averile. Nu agreez aceasta idee daca ma intrebati pe mine."

Victor Ponta, prim-ministru: "Nu se cresc taxe si impozite si nu se renunta la niciuna din masurile adoptate si aici ma refer la reducerea CAS, indexarea pensiilor"

Analistii nu cred insa ca poate fi evitata o crestere a impozitelor.

Radu Craciun, analist economic: "Probabil ca solutia va fi o combinatie intre o crestere a anumitor impozite, o taiere a anumitor cheltuieli si un deficit mai mare."

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal: "Pentru a inchide bugetul in tintele asumate avem un necesar de acoperit in jur 15 miliarde de lei, care inseamna peste 2% din PIB. Nu se poate face decat daca pe cheltuieli avem o ajustare foarte puternica."

Guvernul incearca sa obtina un acord pentru cresterea deficitului bugetar de la 1,4 la 2,2% din Produsul Intern Brut, dar trebuie sa aduca argumente.

Dragos Cabat, analist economic: "Am mai avut si alta data discutii dificile, dar principalul interlocutor al organismelor era Florin Gerogescu, acum nici ministrul Finantelor, nici ministrul pentru buget si nici chiar primul ministru nu cred ca au suficienta anvergura economica incat sa poata discuta pe aceste subiecte sensibile."

Discutiile cu cei de la FMI despre buget continua pana in data de 10 decembrie.

"Misiunea este una dedicata strict proiectului legii bugetului, nu reprezinta o misiune de evaluare a angajamentelor pe care tara noastra si le-a asumat in fata FMI in cadrul acordului de tip preventiv semnat intre partea romana si reprezentantii creditorilor externi", a anunat Ioana Petrescu, Ministrul Finantelor. In urma discutiilor cu reprezentantii institutiilor financiare internationale, proiectul legii bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice si transmis Guvernului spre aprobare, mai precizeaza Finantele.

Mai multe detalii despre vizita FMI, pe incont.ro

Potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, Guvernul are de acoperit un gol la buget de circa 2% din PIB pentru anul viitor. Acest gol provine din scaderea CAS si alte masuri adoptate recent, la care se adauga reducerea necesara de deficit bugetar pentru incadrarea in tinta asumata de 1,4%. "Cum va fi acoperit acest necesar este o incertitudine destul de mare. Probabil vor fi negocieri cu FMI, nu stiu daca se renegociaza tinta pentru 2015, cert este ca discutam de masuri necesare mai mult decat semnificative, de peste 2% din PIB, bani care trebuie gasiti undeva, pe venituri, pe cheltuieli", spune Dumitru.

Ea a spus ca a discutat si cu ministrul Apararii, Mircea Dusa, despre acest aspect, majorarea cheltuielilor legate de Aparare tinand de respectarea angajamentelor Romanei. "Oricum vroiam sa dam mai multi bani la Aparare. Vorbim aici de situatia din Ucraina, care presupune mai multe cheltuieli in plus si presupune si cheltuieli legate de comandamentul NATO, de toate angajamentele pe care noi ni le-am luat in Tara Galilor. Acest lucru era clar, dar evident ca si dupa ziua de azi vom discuta si vom fi mult mai motivati sa discutam incepand de maine cu FMI si CE", a declarat Petrescu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO