Rectificarea bugetară, aprobată de Guvern. Sunt sacrificate investițiile pentru salarii și pensii
Guvernul a aprobat vineri ultima împărţire a banilor din buget, pe anul acesta. Din nou, din diverse motive, sunt sacrificate investiţiile pentru a fi plătite salarii, pensii şi ajutoare.
Cea mai mare reducere este tocmai pentru proiectele de autostrăzi şi şosele, într-o ţară cu infrastructura la pământ. Pierd bani şi ministerele Educaţiei, Cercetării şi Culturii - 600 de milioane de lei - adică aceeaşi sumă care apare în plus la cheltuielile de asistenţă socială.
Pe final de an, guvernul a decis să taie din bugetul Transporturilor peste 1 miliard de lei, pentru că proiectele de autostrăzi şi drumuri au rămas doar pe hârtie. Vina ar fi la constructori, spune ministrul Finanţelor.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: ”Lipsa forţei de muncă încetineşte mult derularea acestor contracte, face ca mulţi constructori să oprească contractele. Sunt blocaje diverse, de la autorizări, la construire, blocaje în achiziții.''
Investiţiile - fie în şosele, fie în educaţie - sunt primele tăiate atunci când guvernul face reîmpărţirea banilor.
Ministerele Cercetării, Educaţiei şi Culturii pierd 600 de milioane de lei, fiind sancţionate pentru că nu şi-au făcut proiectele cu bani europeni.
În schimb, primeşte în plus aproape 2,7 miliarde de lei Ministerul Finanţelor - pentru plata dobânzilor la împrumuturile luate de stat, iar ministerul Muncii - alte 800 de milioane de lei. Asta în condiţiile în care cheltuielile cu asistența socială cresc cu 660 de milioane de lei.
Ministrul se laudă însă cu investiţii de 37 de miliarde de lei, cu 40% mai mult ca în 2017, an care a fost dezastruos din punct de vedere al proiectelor mari de infrastructură.
Guvernul a făcut o rectificare la limită, pentru că marea problemă este deficitul bugetar - un gol care se adânceşte tot mai mult. De la un plus de 2 miliarde de lei la începutul anului s-a ajuns acum la un minus de 17 miliarde de lei.
Tot în şedinţa de guvern, premierul Viorica Dăncilă a ţinut să-i dea replica preşedintelui Klaus Iohannis, care a anunţat că nu va mai discuta despre remaniere până după 1 decembrie.
Viorica Dăncilă, prim-ministru: ”Domnul preşedinte Iohannis face tot posibilul să blocheze activitatea guvernului, avem nevoie de linişte. Fac un apel public către domnul președinte Iohannis să-şi schimbe atitudinea.”
Conflictul dintre Guvern şi Preşedinţie vine după ce PSD a decis să-i înlocuiască pe miniştrii Paul Stănescu şi Lucian Șova de la Dezvoltare, respectiv Transporturi, cu Lia Olguța Vasilescu şi Mircea Drăghici. Numai că revocarea actualilor miniştri a fost refuzată de preşedinte.
Guvernul a decis să amâne cu o lună şi creşterea salariului minim cu 100 de lei net, adică pentru 1 ianuarie, anul viitor.
Pierd bani
Ministerul Transporturilor: 1,1 mld lei
Ministerul Cercetării: 229 mil lei
Ministerul Educaţiei: 198 mil lei
Ministerul Culturii: 177 mil lei
Ministerul Fondurilor Europene: 165 mil lei
Sursă: Ministerul Finanţelor
Primesc bani în plus
Ministerul Finanţelor: 2,7 mld lei
Ministerul Muncii: 787 mil lei
Ministerul Sănătăţii: 211,5 mil lei
Ministerul Justiţiei: 138,5 mil lei
Ministerul Dezvoltării: 85 mil lei
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: salarii, rectificare bugetara, pensii, investitii,
Dată publicare:
23-11-2018 18:57