Cîţu: "Pentru prima oară PSD taie la rectificare bani de la Educaţie şi Sănătate. Liviu Dragnea să-şi ceară scuze"

florin cîțu
Agerpres

Este pentru prima oară când PSD taie bani de la Educaţie şi Sănătate la rectificarea bugetară, iar Liviu Dragnea trebuie să-şi ceară scuze în faţa profesorilor şi educatorilor, a declarat, joi, senatorul PNL Florin Cîţu, relatează Agerpres.

Florin Cîţu am mai menționat că va cere ca ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, să fie audiat în Comisia de buget pentru a da explicaţii.

"Cred că este pentru prima oară în perioada postdecembristă când PSD taie bani de la Educaţie şi de la Sănătate la rectificarea bugetară. Şi taie bani şi de la Transporturi - cu asta ne-am mai obişnuit, dar premiera este că taie bani de la Sănătate şi Educaţie şi cred că este momentul ca Liviu Dragnea să vină să-şi ceară scuze în faţa profesorilor şi educatorilor", a precizat senatorul PNL, citat de Agerpres.

"Mai mult, dezastrul sau problema deficitului se vede şi în faptul că pentru ultima lună din an se alocă un miliard de lei în plus pentru cheltuieli doar cu dobânzi, atât de mult s-au împrumutat în acest an şi nu au fost plănuite, pentru că de fiecare dată când atacăm problema datoriei publice ni se spune că totul se face după un plan bine stabilit. Dacă ai nevoie de miliarde de lei în plus la rectificare doar pentru dobânzi este clar că totul a fost depăşit, cheltuielile sunt depăşite", a mai afirmat Florin Cîţu.

El a adăugat că din datele Ministerului Finanţelor Publice reiese că exista o gaură la buget de 12 miliarde de lei, iar estimările arată că până la sfârşitul anului această gaură la venituri se va dubla.

Citește și
buget
A doua rectificare bugetară din 2018. Cine primește bani mai mulți și cine pierde fonduri

"Dar, de fapt, în această rectificare bugetară bomba apare atunci când ne uităm la ce se întâmplă cu veniturile la buget. După nouă luni de zile ştim clar din datele Ministerului Finanţelor Publice că exista o gaură la buget de 12 miliarde de lei. Astăzi, după ce avem cifrele pe rectificarea bugetară care reprezintă date totuşi parţiale, nu avem tot bugetul general consolidat, dar estimările arată că, până la sfârşitul anului, această gaură la venituri se va dubla aproape şi vorbim de o gaură de venituri de aproape 20 de miliarde de lei. Asta înseamnă că bugetul la începutul anului a fost supradimensionat. De ce ar face cineva aşa ceva? Pentru a ascunde faptul că deficitul bugetar nu se încadrează şi, în timpul anului, prin rectificări, încearcă să corecteze această problemă", a susţinut Florin Cîţu.

Liberalul a precizat că va cere în Comisia de buget a Senatului ca ministrul Eugen Teodorovici să dea explicaţii.

"Referitor la această gaură la veniturile la buget, avem două variante: prima este că Eugen Teodorovici este poate cel mai prost ministru al Finanţelor din istoria României sau banii au fost luaţi şi ascunşi sau cheltuiţi la ordinul lui Liviu Dragnea. De aici apare şi întrebarea: unde sunt aceşti bani? Voi cere în Comisia de buget, finanţe din Senat ca Eugen Teodorovici să vină să explice ce s-a întâmplat cu aceşti bani, unde au dispărut, pentru că, dacă i-a bugetat, ştia clar sursa lor, nu poţi să greşeşti cu aproape 10 miliarde de lei în câteva luni de zile, din septembrie şi până acum. Dacă nu vrea să vină la Comisia de buget, finanţe, există varianta unei comisii de anchetă în care cele două comisii buget, finanţe din Senat şi din Camera Deputaţilor să ancheteze rectificarea bugetară, să vedem cum a fost făcută, pe ce cifre, am mai avut o astfel de anchetă la începutul anului 2017. Avem acum o gaură de aproape 20 miliarde care trebuie să fie explicată. Aşteptăm explicaţiile ministrului Teodorovici", a adăugat senatorul.

În opinia sa, există pericolul ca deficitul bugetar să depăşească pragul de 3%.

"Nu în ultimul rând, se pare că deficitul bugetar se duce în direcţia estimată de noi la începutul anului, confirmată de Comisia Europeană şi de cam toate instituţiile europene. Pericolul ca în acest an să fie depăşit acel prag de 3% este foarte mare, cu probabilitate de aproape sută la sută. La zece luni de zile se pare că deficitul bugetar este de aproape trei ori mai mare decât era anul trecut. Finanţele publice sunt în acest an în cea mai proastă situaţie de la criza economică din 2008 şi până astăzi", a completat Florin Cîţu.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Rectificare bugetară: Guvernul taie bani de la Transporturi, Educație și Cultură. Unde merg fondurile
Rectificare bugetară: Guvernul taie bani de la Transporturi, Educație și Cultură. Unde merg fondurile

Ministerul Transporturilor, Ministerul Cercetării şi Ministerul Educaţiei Naţionale sunt instituţiile care pierd cei mai mulţi bani în urma celei de-a doua rectificări bugetare din acest an.

A doua rectificare bugetară din 2018. Cine primește bani mai mulți și cine pierde fonduri
A doua rectificare bugetară din 2018. Cine primește bani mai mulți și cine pierde fonduri

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul celei de a doua rectificări bugetare din acest an, cu încadrarea în ținta de deficit bugetar de 2,97% din PIB, potrivit unui comunicat remis de instituție.

Teodorovici:
Teodorovici: "Încercăm ca săptămâna viitoare să venim în faţa Guvernului cu proiectul de rectificare bugetară"

Săptămâna viitoare Ministerul de Finanţe intenţionează să prezinte Guvernului proiectul de rectificare bugetară, a declarat ministrul finanţelor publice, Eugen Orlando Teodorovici, în cadrul unei conferinţe de presă, de joi.

Teodorovici: Peste 4.000 de posturi vor fi tăiate, cele mai multe la ANAF. Vor dispărea funcţii de conducere
Teodorovici: Peste 4.000 de posturi vor fi tăiate, cele mai multe la ANAF. Vor dispărea funcţii de conducere

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunţă că peste 4.000 de posturi atât nebugetate, cât şi bugetate din ministere vor fi tăiate, cele mai multe la ANAF, şi că vor dispărea şi unele funcţii de conducere.

Recomandări
Scandal de spionaj la NIS Petrol, sucursala Gazprom în România. Au loc percheziții DIICOT
Scandal de spionaj la NIS Petrol, sucursala Gazprom în România. Au loc percheziții DIICOT

Compania NIS Petrol se află în mijlocul unei anchete penale derulată de procurorii români, în care planează suspiciuni de spionaj în favoarea Gazprom.

Ligia Deca este noul ministru al Educației. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul
Ligia Deca este noul ministru al Educației. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul prin care o numește în funcția de membru al Guvernului pe Ligia Deca, ministrul Educației.    

Duma de Stat a Rusiei a aprobat anexarea celor patru regiuni ucrainene. Kremlinul vrea ''consultări'' privind frontierele
Duma de Stat a Rusiei a aprobat anexarea celor patru regiuni ucrainene. Kremlinul vrea ''consultări'' privind frontierele

Duma de Stat - camera inferioară a parlamentului Federaţiei Ruse - a ratificat luni anexarea abuzivă regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina, transmite Reuters.