Raportul de țară al Comisiei Europene, motiv de ceartă între Teodorovici și Corina Crețu


Ultimul update: Vineri 22 Martie 2019 19:46
Data publicarii: Vineri 22 Martie 2019 19:13
Categorie: Stiri Economice

Ministrul Finanţelor şi comisarul european Corina Crețu s-au contrat, vineri, în văzul lumii. Eugen Teodorovici a acuzat Comisia Europeană că face rău României prin estimările pesimiste privind raportul de ţară şi situaţia economică.

Mai mult, i-a reproşat oficialului european că îşi face campanie electorală, criticând autorităţile de la Bucureşti. Corina Creţu a negat totul şi a explicat că raportul de ţară reprezintă munca experţilor din Comisia Europeană.

Ministrul Finanţelor s-a lansat în reproşuri la adresa Comisiei Europene chiar la întâlnirea pe tema analizei acestei instituţii cu privire la situaţia economică a României. Eugen Teodorovici spune că datele prezentate în raportul de ţară afectează modul în care România este privită de investitori.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: „În general, estimările Comisiei sunt mai pesimiste, iar diferenţa de cifre care în anii trecuţi au fost semnificative afectează fundamentarea analizelor concluziile, dar şi orientările de politică adresate. Am atras atenţia că previziunile economice au capacitatea de a influenţa pieţele şi sentimentul investitorilor.”

Corina Creţu:Raportul de ţară reprezintă o radiografie a situaţiei dintr-o ţară. Este rezultatul muncii a sute de oameni din direcţiile Comisiei Europene. Nu este o surpriză faptul că nu sunteţi de acord cu multe din concluziile acestui raport.”

Şeful de la Finanţe este nemulţumit şi că europenii nu au luat încă măsuri concrete în ceea ce priveşte aplicarea dublului standard alimentar. În plus, Teodorovici a declarat că nu i se pare corect ca unii comisari europeni să-şi facă deja imagine electorală în ţările proprii. Se referea chiar la Corina Creţu. A urmat un schimb de replici tranşante.

Teodorovici: „Mă întrebam cui voi adresa eu astăzi punctul meu de vedere, nu neapărat criticile, pentru că şeful CE nu este prezent, doamna comisar ştiu că este în campanie. Nu cer nimic altceva decât un tratament egal între statele membre. Ce am rugat eu la Bruxelles? Hai să punem în aceste rapoarte şi previziunile şi datele finale, ca cei care citesc să poată compara: ce a spus CE , cu cât s-a încheiat. Hopa, e prea mare diferenţa!”

Corina Creţu, comisar european: „Azi nu este o activitate electorale. Este o acţiune organizată de Comisia Europeană, iar domnul preşedinte Junker a recomandat comisarilor să prezinte fiecare raportul de ţară în ţara din care face parte. România deţine preşedinţia Consiliului European, deci dacă v-aţi dori să dispar nu am cum, trebuie să-mi fac datoria de comisar. Nu sunt poziţiile mele persoanale.”

Potrivit ultimului raport de ţară prezentat de Comisia Europeană, creşterea economică a României bazată foarte mult pe consum va afecta capacitatea țării de a ajunge la nivelul de trăi din Uniunea Europeană. În 2018, Guvernul a estimat o creştere economică de 4,5 la sută, în timp ce Comisia Europeană prevedea 3,6. În realitate, economia a crescut cu 4,1 la sută.

Specialiştii Comisiei critică în ultimul raport şi ordonanţele de urgenţă date de Guvern fără o consultare în prealabil a părţilor interesate, ceea ce a crescut riscurile pentru sectorul financiar. Documentul remarcă şi faptul că infrastructura rămâne subdezvoltată, iar independența magistraţilor a fost afectată de modificările aduse Legilor Justiţiei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

FULLSCREEN
Raportul de țară al Comisiei Europene, motiv de ceartă între Teodorovici și Corina Crețu
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO