Scandal in jurul noii ordonante de salarizare din sistemul bugetar. In ce conditii isi va da demisia ministrul Muncii
Scandal in jurul noii ordonante de salarizare din sistemul bugetar. Ministrul Muncii nu sustine documentul si vrea sa-si dea demisia daca actul nu va fi retras.
Sindicatele i-au prezentat exemple de profesori, medici, sau functionari publici, care ar avea salariile scazute si nu crescute cu noua grila de salarizare. Si asta pentru ca, sustin sindicalistii, proiectul anuleaza mare parte din sporuri.
Mesajul ministrului Ana Costea a venit la finalul unei intalniri cu liderii de sindicat.
Alegeri 2024
08:06
Noapte albă pentru președinții secțiilor de votare. Sacii cu voturi au început să ajungă la birourile electorale după ora 1
08:00
Cele mai căutate cuvinte în DEX după ce Călin Georgescu a ieșit pe primul loc în urma rezultatelor provizorii
07:58
Ce se întâmplă cu marii învinși ai alegerilor prezidențiale. Geoană se retrage, Ciucă este așteptat să își dea demisia
07:44
Peste 800.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale. Ultimele secții de vot s-au închis la ora 7:00
Ordonanta care ar fi trebuit sa corecteze salariile bugetarilor contine multe erori, sustin sindicatele, care spun ca "in educatie, de pilda, salariile ar scadea cu procente cuprinse intre 6 si 29 % pentru debutanti si profesori cu studii medii. Ordonanta ar limita sporurile la 30% din salariu in conditiile in care acum acestea pot fi nelimitate."
Liliana, o invatatoare din Capitala, spune ca dupa 30 de ani vechime va ajunge la salariul de la inceputul carierei, daca va fi aplicata ordonanta.
Liliana: ''Daca luam sporul de dirigentie de 25%, nu mai putem lua sporul de vechime de 10%.''
Si in Sanatate scaderile ar fi de pana la 28 de procente, sustin sindicatele. Este si cazul Angelei, asistenta sefa la sectia de pediatrie a spitalului Elias. Dupa 27 de ani vechime are 2.000 de lei net, suma care s-ar injumatati prin noua ordonanta tot din cauza limitarii sporurilor.
Astfel de situatii i-au fost prezentate si ministrului Muncii, care a promis sindicatelor ca nu va sustine ordonanta.
De parca acest scandal nici exista, ministrul Finantelor sustine ordonanta si spune ca nimeni nu va avea de pierdut.
Anca Dragu, ministrul Finantelor: ''Nu exista nici o diminuare a niciunui salariu in Romania. Este si un articol ferm in Ordonanta si in Lege, deci nimeni nu va avea o diminuare a salariului."
Potrivit unor surse oficiale din ministerul Muncii, ordonanta de urgenta ar majora salariile a 300.000 de bugetari dintr-un total de aproape 1,2 milioane de salariati de la stat.
"Ministrul Muncii, doamna Ana Costea, si-a asumat raspunderea de a retrage in mod oficial din cadrul Guvernului acest act normativ. Este un pas inainte in vederea rezolvarii problemelor pe care noi le-am semnalat.(..) este un act normativ care trebuie dezvoltat foarte clar chiar daca este vorba de conditionari financiare si de a-l face functional si a corecta disfunctionalitati constatate la alegea actuala de salarizare", a spus Bogdan Hossu, presedintele CNS Cartel Alfa, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii.
De asemenea, potrivit lui Marius Nistor, presedintele Federatiei Spiru Haret, actualul proiect nu ar face altceva decat sa accentueze "starea de haos existenta, din punct de vedere salarial, in sectorul bugetar".
"Felicitam pozitia ministrului Costea pentru ca, in urma discutiilor purtate cu confederatiile sindicale si reprezentantii federatiilor bugetare, a luat decizia retragerii acestui proiect de Ordonanta care n-ar face altceva decat sa accentueze starea de haos existenta din punct de vedere salarial in sectorul bugetar".
Cosmin Andreica, consilier al ministrului Muncii, a anuntat ca Ana Costea isi va da demisia daca Guvernul nu va lua in calcul ca proiectul sa fie retras. "Nu avea cum sa raspunda nevoilor bugetarilor acest proiect", a precizat Andreica.