Victor Ponta: Nu-i normal ca presedintele si premierul sa castige sub un angajat din institutie militarizata

Ponta, Valcov

Scara normala a valorilor din sistemul de salarizare bugetara trebuie rearanjata, a sustinut Victor Ponta.

"Trebuie sa rearanjam, totusi, scara normala a valorilor, trebuie sa existe in primul rand o ordine. Nu-i normal ca presedintele tarii, primul-ministru, presedintii Camerelor sa castige mai putin decat cine stie ce angajat dintr-o institutie militarizata sau dintr-o companie de stat, pentru ca nu exista nicio tara europeana unde sa se intample chestia asta. Cerem performanta de la cei care conduc institutii, dar in schimb credem ca nu trebuie nimic altceva pentru performanta", a spus Ponta, in deschiderea Biroului Permanent National al PSD.

El a adaugat ca si medicilor, profesorilor, militarilor, politistilor trebuie sa li se asigure un plan de cariera si a precizat ca noua lege a salarizarii va fi definitivata in a doua parte a acestui an. Guvernul propune in noua lege a salarizarii, conform cifrelor sustinute, joi seara, de catre ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, laun post TV, un salariu minim brut de 1.200 lei si unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare, sindicatele, aflate in studioul TV, acuzand insa Executivul de incompetenta pentru faptul ca introduce eronat unele profesii in categoria meseriilor necalificate.

Cele cinci clase de salarizare ar urma sa includa de anul viitor, conform propunerii guvernamentale, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit scoli profesionale, fara bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurta durata (precum asistent medical, arhivar, grefier) si persoanele cu studii superioare de lunga durata (precum medicul, profesorul, dar si presedintele tarii, parlamentarul si ministrul), pentru aceasta ultima categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut.

Liderii confederatiilor sindicale au aratat ca, prin acest proiect, Guvernul isi demonstreaza incompetenta si faptul ca nu cunoaste standardele ocupationale, deoarece include, de exemplu, profesia de sofer in categoria meseriilor necalificate, astfel ca proiectul nu va putea fi aplicat. La randul sau, premierul Victor Ponta a aratat, vineri, ca apreciaza punctele de vedere exprimate "cu anticipare" la televiziuni, dar ca acestea nu sunt bazate pe realitati, deoarece nu exista un proiect avansat.

Citește și
victor ponta
Ponta catre jurnalisti: "Sa aratati un bon fiscal daca vreti sa va raspund." Ce a spus despre modificarile din Codul Penal
Șeful spionajului militar ucrainean spune că rușii au pregătit liste cu execuții: „Profesori, preoți, jurnaliști”

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat recent ca numarul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la doar 5 clase, proiectul legii salarizarii urmand sa fie finalizat pana la sfarsitul anului. La sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul a decis infiintarea unui grup de lucru care sa revizuiasca Legea salarizarii unitare, astfel incat noile prevederi sa fie aplicate incepand cu anul viitor.

Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea slariului minim pe economie a condus in sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesita o corectie. Legea-cadru a salarizarii personalului platit din fonduri publice a fost aprobata in 2010, cu un esantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluarii acestui esantion a fost creata o noua ierarhie a posturilor, atat intre domeniile de activitate, cat si in cadrul aceluiasi domeniu.

Raportul dintre salariul minim si cel maxim in sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numarul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensatiile, primele si indemnizatiile au fost plafonate astfel incat salariul de baza sa constituie partea majoritara a castigului. Din cauza constrangerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi insa stabilite niciodata prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare cu valoarea de referinta, astfel incat pana in prezent au fost pastrate salariile avute anterior intrarii in vigoare a Legii-cadru.

In primavara anului trecut, intr-un interviu acordat MEDIAFAX, ministrul Muncii afirma o noua Lege a salarizarii unitare ar putea fi aplicabila din 2015. In 2013, premierul Victor Ponta declara ca vrea sa modifice Legea salarizarii, incluzand in "anvelopa nationala" cheltuieli de personal pentru fiecare institutie, respectiv primarii, consilii judetene, ministere, dar si "un salariu minim, probabil de 1.000 de lei, si un salariu maxim" si ca vrea ca noua Lege a salarizarii sa intre in vigoare in 2013.

Un document oficial prezentat in iunie 2013 de MEDIAFAX releva ca noul sistem de salarizare a bugetarilor va include majorari anuale de salarii, in mod etapizat si succesiv, dar numai pentru anumiti functionari, respectiv aceia al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta prin aplicarea noii legi, iar salariile bugetarilor vor include atat o suma fixa, dar si o parte variabila care va depinde de performantele profesionale individuale ale angajatilor.

In document se arata ca, prin noua lege a salarizarii pregatita de Guvern pentru anii urmatori, salariile de baza pentru fiecare clasa de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I in valoare de 800 lei, corespunzator salariul minim brut pe tara de la 1 iulie, si coeficientii de ierarhizare existenti, iar diferenta dintre doua clase de salarizare succesive va fi pasrata la 2,5%.

 

Articol recomandat de sport.ro
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Citește și...
Ce spune premierul Victor Ponta despre eventualele abuzuri ale ANAF:
Ce spune premierul Victor Ponta despre eventualele abuzuri ale ANAF: "Vad ca exista o fratie a evazionistilor fiscali"

Eventuale abuzuri ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in combaterea evaziunii fiscale vor fi sanctionate, a declarat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Ponta catre jurnalisti:
Ponta catre jurnalisti: "Sa aratati un bon fiscal daca vreti sa va raspund." Ce a spus despre modificarile din Codul Penal

Victor Ponta, aflat la Parlament, a trecut prin fata unui grup de jurnalisti si, inainte ca acestia sa ii adreseze vreo intrebare, le-a cerut sa ii prezinte un bon fiscal daca vor sa obtina raspunsuri din partea lui.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024. S-au deschis urnele. Românii își aleg președintele
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024. S-au deschis urnele. Românii își aleg președintele

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

AFP: Alegeri în România - Candidatul extremei dreapta ar putea ajunge la putere
AFP: Alegeri în România - Candidatul extremei dreapta ar putea ajunge la putere

Românii votează duminică în primul tur al alegerilor prezidenţiale, într-un climat social tensionat care ar putea favoriza candidatul extremei drepte şi ar marca o turnură iliberală în această ţară est-europeană, relatează France Presse.

 

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

Votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.