Programul ce ar fi trebuit sa ajute fermierii le pune de fapt piedici. Ce trebuie sa faci pentru bani prin "Prima Impadurire"
Ramase fara sisteme de irigatii, zone intregi din Romania se desertifica. Din pacate, Programul "Prima Impadurire" se dovedeste un esec.
Doar 55 de cereri la nivel national au fost pana acum inregistrate. Agricultorii se plang de o birocratie excesiva, de faptul ca sunt obligati sa planteze doar anumiti copaci si, mai ales, ca trebuie sa suporte investitia de la inceput si abia apoi sa o recupereze de la stat.
In fata acestor reclamatii, reprezentantii agentiei spun ca nu pot sa-i multumeasca pe toti.
Gheorghe Lamureanu, fermier din judetul Constanta, s-a bucurat ca va putea sa infiinteze perdele forestiere cu bani europeni pe terenul luat in arenda. Elanul i-a disparut brusc.
Gheorghe Lamureanu, director companie agricola: "Cand am auzit cate aprobari trebuiesc luate atat de la proprietarul terenului, cat si de la organele administratiei locale, am abandonat actiunea, pentru ca este foarte, foarte greu."
Si Alexandru, din judetul Prahova, vrea sa infiinteze o plantatie de nuci romanesti prin Programul "Prima Impadurire". Are 56 de hectare de teren pietros, dar a renuntat.
Alexandru, proprietar teren nearabil: "Ma obliga sa iau dintr-o lista pomi care la noi nu se potrivesc."
Oamenii trebuie sa investeasca proprii bani, cel putin 2.000 de euro pe hectar, pe care ii recuperezi in ani de zile de la stat.
In plus, doar in primii ani primesc pana la 2.000 de euro. Suma scade in al 12-lea an la 400 de euro. Apoi nu mai primesc nimic.
Si birocratia ii alunga pe fermieri. Trebuie sa obtina adeverinte de la primarie, APIA, Consiliul Judetean, Ministerul Mediului, Garda Forestiera. La multe institutii vor merge de cateva ori.
Programul se termina in luna martie si, cel mai probabil, va fi prelungit, insa degeaba, daca nu vor fi imbunatattite conditiile. Directorului de plati al agentiei care gestioneaza programul nu vede vreo problema ca doar 55 de cetateni au fost intersati.
Catalin Robu, director plati directe AFIR: "Nu stiu daca este o retinere in acest moment. Probabil ca nu au informatiile suficiente. Nu poti sa multumesti pe toata lumea."
Referitor la lista de copaci admisi, aceasta urmeaza sa fie discutata la Bruxelles. Din pacate, ramane hatisul birocratic in care se impiedica in continuare cei mai mult fermieri.