Productia de vin de anul acesta, la jumatate fata de 2013, din cauza ploilor. Planurile pe care si le-au facut viticultorii
Vremea schimbatoare din vara a adus tristetea printre romanii cu drag de petrecere. Productia de vin este la jumatate, fata de 2013.
Ca sa vada totusi partea plina a paharului, expertii promit ca licoarea va fi mai tare, pentru ca seceta din august a facut bobul de strugure mai dulce. Micii viticultori sunt disperati. Boabele sunt mici si necoapte, semn ca productia este extrem de slaba.
Eugen Barca are 25 de hectare de vita. Daca anul trecut a avut peste 30 de tone de struguri pe hectar, acum isi calculeaza pierderile.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Eugen Barca, producator de vin: "Faptul ca a plouat foarte mult, au crescut cheltuielile de productie undeva la 20% in acest an. Am fost nevoiti sa facem lucrari la sol mai mult si tratamente. Vor fi probleme inclusiv la calitatea vinului din moment ce strugurii nu s-au dezvoltat normal si atunci o sa ramana mai acrii, nu o sa ajunga la maturitate."
Si in Buzau situatia este aceeasi. Sorin Marin, Director la Statiunea pentru Viticultura Pietroasele: "Anul acesta avem o producte de aproximativ 8 tone la hectar, in vreme ce anul trecut am avut 11 tone si chiar 12. A plouat in 3 luni cat ar fi trebuit sa ploua in tot anul."
Cele mai mari pagube vor inregistra podgoriile din Dragasani, Craiova, Vrancea, Nordul Dobrogei si Banatul de Vest, unde vremea a fost capricioasa tot sezonul cald. Ceva mai linistiti stau cei de la Dealu Mare, Cotnari si Murfatlar.
Dan Boboc, presedintele asociatiei degustatorilor de vin: "Daca ne gandim la cealalta suprafata viticola a Romaniei, acolo este o problema in sensul ca productia, dupa estimarile pe care le avem, poate sa scada undeva la jumatate, daca nu chiar mai mult."
Pentru ca a fost un an de referinta, Romania a ocupat locul 12 in lume, in 2013. Ceva mai mult vin au avut Italia, Spania, Franta, SUA si China.
In cramele noastre au ajuns 5113 milioane hectolitri, cu 29% mai mult decat in 2012. Toamna asta insa zeul Bachus o sa fie nevoit sa isi potoleasca setea doar cu 3000 de hectolitri.
In disperare de cauza, ca sa nu ramana cu vin de proasta calitate, multi producatori il vor transforma in vinars. Inca au stocurile uriase de anul trecut si putin spatiu de depozitare.