Coreea de Sud, Germania sau Ungaria cumpara, mai nou, din Romania. Culturile de soia, la mare cautare in randul strainilor
Agricultorii care s-au saturat sa isi munceasca mainile pentru culturi ineficiente cauta solutii. Coreea de Sud, Germania sau Ungaria sunt doar cateva tari care cumpara, mai nou, din Romania soia nemodificata genetic.
Cum cererea este foarte mare, fermierii investesc in plantatii de acest fel. Asa se face ca numai anul acesta au semanat peste 80 de mii de hectare.
In apropiere de Campia Turzii, oriunde te uiti vezi numai plantatii de soia. Domnul Iosif spera sa scoata anul acesta 300 de tone din cele 100 de hectare lucrate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Necesita atentie in prima faza doar, dupa care raspunde foarte bine la conditiile meteo din zona. Noi o dam pentru furaje sau pentru prelucrarea concentratelor in Ungaria", spune Iosif Szoocs, inginer agronom.
Si in nordul tarii, la Satu Mare, Mihai Schita cultiva, in functie de an, intre 200 si 400 de hectare. Nu-si face griji ca va ramane cu recolta.
"Este o cultura care presupune o investitie medie, adica la infiintare in jur de 2.700 de lei pe hectar, care la o productie medie de 2,5 tone acopera investitia si genereaza un profit de 20%. O vand la o fabrica de ulei, iar srotul, adica ce ramane, merge la unitatile de procesare furaje animale", spune fermierul.
Numarul fermierilor de la noi interesati de culturile de soia a crescut vertiginos in ultimii doi ani. Doar de la statiunea de cercetare de la Turda au plecat in acest an peste 250 de tone de samanta, atat in tara cat si in strainatate.
Soia nemodificata genetic este folosita in industria alimentara sau ajunge in furajele pentru animale.
"40 de procente de proteina, 20 de procente ulei, la care se adauga vitamine, lecitina. Este foarte greu de gasit la o alta cultura care intr-un timp atat de scurt sa inmagazineze intr-un bob peste 70 la suta substanta utila", spune Eugen Muresan, seful laboratorului Statiunea de Cercetari Agricole Turda.
Soia pleaca de la noi in tari precum Germania, Olanda, Elvetia, Austria si Coreea de Sud. Fermierii care vor sa intre in aceasta afacere pot cere si sprijinul unei asociatii prezenta in 12 tari din Europa, care militeaza pentru cresterea suprafetelor cultivate cu soia nemodificata genetic.