"Sahara Olteniei", locul care se transforma in desert in lipsa irigatiilor. Soiurile tropicale, inghesuite printre pepeni
Nu doar pepenii se simt bine in nisipurile fierbinti din Dabuleni, ci si cartofii dulci, fasolea africana si...arahidele.
Fermierii s-au hotarat sa exploateze mai bine terenul arid care, in ultimii ani, in lipsa irigatiilor, se transforma in desert. Asa ca au aclimatizat soiuri care traiesc in regiuni tropicale si spera sa iasa in profit, in locul numit..."Sahara Olteniei".
Ea este...fasoliţa africana. Se simte bine in zonele desertice dar specialistii de la statiunea de cercetari agricole din Dabuleni au aclimatizat-o foarte bine si in nisipurile incinse ale Olteniei.
"Este foarte bogata in proteine, acizi esentiali, este foarte buna pentru digestie. Reuseste sa supravietuiasca in solul nisipos pentru ca radacinile ei se duc foarte mult in pamant", spune Reta Draghici, cercetator.
Localnici s-au lasat convinsi si au inceput sa cultive acest tip de fasole, mai ales ca in zona agricultura era compromisa din cauza secetei puternice. Mii de hectare din sudul Olteniei se afla intr-un proces intens de desertificare. Aceasta femeie cultiva fasolita africana in gradina ei si la camp.
Pe langa fasolea venita din Africa au aparut, in ultima vreme, si cartofii dulci, veniti din Brazilia, Coreea sau sudul Chinei. Primele seminte au fost aduse anul trecut de niste oameni de afaceri coreeni. Planta - care este inrudita cu...bananele- a prins foarte repede. Are un indice glicemic scazut si este recomandata in dietele cu putine calorii.
In aceasta zona, in mod traditional, se cultivau rosii, castraveti si ardei, dar lipsa apei a distrus de multa vreme orice incercare. La statiunea de cercetare din Dabuleni sunt si culturi experimentale de arahide.