Previziuni sumbre ale FMI. Criza provocată de COVID-19, cea mai gravă din ultimul secol
Criza generată de acest nou virus va lovi economia globală cu o forță nemaiîntâlnită de la Marea Depresiune din 1930, și ar putea afecta Marea Britanie mai mult decât gripa spaniolă și Primul Război Mondial.
Atât de sumbru suna avertismentele FMI și ale Biroului pentru Responsabilitate Bugetară, din Regat.
Tot potrivit Fondului Monetar, Italia se află în cea mai gravă situaţie din Europa, iar economia Spaniei se va prăbuşi cu 8 procente. Statele Unite, care au deja peste 17 milioane de noi şomeri încearcă să repornească motoarele pentru a limita impactul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Puţini oameni de pe planetă vor putea spune că au mai trecut prin aşa ceva în viaţa lor. Aşa descrie FMI, plastic, amploarea contracţiei economice aşteptata ca urmare a pandemiei.
Gita Gopinath, FMI: "S-ar putea ca pandemia să nu dea înapoi în a doua parte a anului, ceea ce va duce la restricţii prelungite, la o situaţie financiară înrăutăţită şi o prăbuşire a lanţurilor de aprovizionare globale. În această situaţie, PIB-ul global va pierde încă 3 procente în 2020 şi, dacă criză economică se întinde în 2021, nivelul PIB-ului global va scădea cu alte 8 procente faţă de previziunile iniţiale."
Pentru zona euro, contracţia economică estimată este de aproape 8 procente. Iar şomajul, în medie, pentru ţările europene din spaţiul monedei unice ar putea ajunge la 10,4 procente. Pentru comparaţie, anul trecut şomajul a fost 7,6 la sută.
Guvernul francez a prezentat o nouă rectificare bugetară în contextul creşterii uriaşe a cheltuielilor pentru măsurile de răspuns la criza de sănătate publică. Dacă joia trecută scăderea economică era estimata la 7 la sută, noile prognoze prevăd o scădere de 8 procente
Autorităţile de la Londra estimează deja că 3,4 milioane de britanici - adică 10 la sută din forţa de muncă - vor deveni şomeri.
Max Foster, CNN: ''Guvernul este pus în faţa unor statistici care dau fiori: Pe de o parte - numărul imens al deceselor. Pe de altă parte - cu cât se prelungesc măsurile de izolare, cu atât mai mult se prefigurează altă statistică îngrozitoare. Urmează, probabil, cea mai gravă recesiune din ultimul secol, dacă nu din ultimele trei secole."
Celor care susţin repornirea economiilor fără întârziere, invocând zicala rău cu rău, dar mai rău fără rău, li se răspunde cu contraragumente solide. Unele vin chiar de la Fondul Monetar Internaţional.
Comisia europeană a prezentat o foaie de parcurs pentru ridicarea treptată a măsurilor de izolare în ţările membre. Recunoscând specificul fiecărei ţări, stabileşte o serie de principii cheie - recomandarea specialiştilor, coordonarea şi solidaritatea la nivelul Uniunii Europene.