Coronavirus în lume, UPDATE LIVE 15 aprilie. S-a ajuns la 2 milioane de cazuri pe glob

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 15 aprilie. Aproape două milioane de oameni din întreaga lume sunt infectaţi cu noul virus, iar numărul deceselor a depăşit 127.000.

Peste un milion de de cazuri de infectare cu coronavirus au fost oficial diagnosticate în Europa, mai bine de jumătate din totalul la nivel mondial. Numărul real este probabil mult mai mare, pentru că nivelul de testare variază de la ţară la ţară.

Marea Britanie a ajuns la aproape 12.900 de cazuri, dar acest bilanț sumbru nu îi include şi pe cei care au murit în afara spitalelor.

Mai ales în căminele de bătrâni, unde rata de infectare cu coronavirus s-ar putea ridică la 70%. Danemarca a devenit prima țară care a atenuat restricțiile. De astăzi, copiii de ciclu primar au revenit la școală.

După două zile de declin, Statele Unite au înregistrat marţi un bilanţ record de 2.228 de decese ca urmarea îmbolnăvirii cu noul coronavirus, cel mai mare număr zilnic de morţi la nivel mondial, conform datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.

Citește și
echipaj ambulanta
Coronavirus România, LIVE UPDATE 15 aprilie. 7.216 cazuri confirmate, 372 de decese
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

În SUA sunt peste 26.000 de morţi. Americanii ar putea fi obligaţi să menţină măsurile de distanţare socială încă doi ani de acum încolo.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 15 aprilie

 

UPDATE 19:40 SUA propun ca NATO să creeze un depozit de materiale pentru crize

 

Statele Unite vor propune partenerilor lor din NATO să creeze un depozit de materiale care s-ar putea dovedi crucial în gestionarea unor crize precum cea a pandemiei de coronavirus, a declarat marţi într-o conferinţă de presă ambasadoarea americană la NATO, Kay Bailey Hutchison, citată de EFE.

"Vom cere liderilor NATO şi liderilor militari să prezinte planuri pe baza a ceea ce am învăţat din această criză. De exemplu, vom sugera să avem un depozit în care să nu existe bunuri perisabile, ci lucruri despre care ştim cu toţii că lipsesc în această epidemie", a declarat Hutchison, care şi-a exprimat convingerea că NATO "are cu siguranţă capacitatea" de a crea un astfel de depozit, precum şi de a inventaria şi transporta cele necesare pe cale aeriană, feroviară sau rutieră, ceea ce le-ar permite aliaţilor să se coordoneze şi să dispună de materiale mult mai rapid.

UPDATE 19:10 - Sistem pentru controlarea mișcării locuitorilor, implementat în Moscova

 

Pe rețelele de socializare și pe site-urile unor publicații din Rusia au apărut imagini cu mulțimi de oameni la intrarea în stațiile de metrou și ambuteiaje pe autostrăzi la intrarea în Moscova.

Totul după intrarea în vigoare a noului sistem pentru controlarea mișcării locuitorilor capitalei ruse, menit să contribuie la limitarea răspândirii virusului.

Numai că, miercuri dimineață, poliția controla manual acte de identitate sau autorizații online, cu coduri QR, iar distanțarea socială n-a prea funcționat.

UPDATE 19:00 - Situația din Spania, după ce sute de mii de muncitori s-au întors la lucru

 

Spania se apropie de 19.000 decese și 180.000 de cazuri confirmate. Ultimul bilanț anunțat pentru 24 de ore - 523 de morți - este în scădere. În schimb a crescut numărul de noi cazuri confirmate în 24 de ore - peste 5000.

Scott McLean, corespondent CNN: „Nu prea vezi pe nimeni circulând în centrul Madridului, dar locul începe să revină la viaţă. Pot fi auzite zgomote de pe şantiere din toate direcţiile, după ce sute de mii de lucrători neesenţiali s-au putut întoarce la muncă de luni. Cei cu care am vorbit sunt mulţumiţi că şi-au reluat activitatea după 2 săptămâni de carantină. ”

La Madrid nu se aud doar pickamerele de pe șantiere, ci și vocile celor care se tem că relaxarea parțială a restricțiilor e prematură și primejdioasă.

Dr. Peter Drobac, Global Health Expert, Oxford Saïd Business School: „Oricine va încerca să ridice carantina mai devreme de câteva luni îşi va asumă un mare risc.”

Președintele Cataloniei a catalogat decizia de a permite revenirea la muncă a 300.000 de lucrători drept nesăbuită și chiar iresponsabilă.

Experții spun însă că e absolut necesară testarea tutror celor cu simptome și a celor cu care au venit în contact.

UPDATE 18:50 - O femeie de 51 de ani s-a vindecat după o lună de îngrijiri, în Marea Britanie

 

Într-un noian de vești sumbre apar și raze de speranță. O femeie de 51 de ani este primului pacient vindecat după o lună de ingrijri, inclusiv la Terapie Intensivă, într-un spital din Anglia.

Medic: „Este un premiu fantastic pentru toată echipa noastră să vedem primul pacient internat la Terapie Intensivă, care s-a vindecat de Covid-19 şi şi-a reîntâlnit familia în această după-amiază.”

UPDATE 17:50 - Marea Britanie anunță 761 noi decese în ultimele 24 de ore

 

Autoritățile britanice au anunțat miercuri alte 761 de decese provocate de noul coronavirus în spitale, cifră în uşoară scădere faţă de cele 778 de decese anunţate în ziua anterioară, numărul total al persoanelor ucise de COVID-19 în spitalele din această ţară ajungând la 12.868, conform Reuters.

În acelaşi timp, numărul persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19 a crescut la 98.476, cu 4.605 cazuri confirmate în ultimele 24 de ore.

Aceste cifre publicate zilnic de autorităţile sanitare cuprind numai decesele din spitale, o metodă criticată pentru că rămân astfel necunoscute mare parte din decesele din căminele de bătrâni, ceea ce distorsionează datele despre amploarea epidemiei.

Max Foster, corespondent CNN: „Se pare că raportările zilnice privind decesele din Marea Britanie nu au fost pe de-a-ntregul corecte pentru că iau în calcul doar decesele din spitale. Acum apar informaţii și despre victimele pandemiei din afara spitalelor, în special decesele din cămine de bătrâni. În ultima periodă, în aceste cămine au murit cu 15% mai mulţi oameni decât în mod obişnuit.”

Guvernul britanic a promis că va face tot posibilul să apere viețile celor din căminele pentru vârstnici. Și a anunțat că toți rezidenții și îngrijitorii care au simptome vor fi testați pentru coronavirus.

Managerul unui cămin, unde șase rezidenți au murit de Covid în 8 zile, s-a autoizolat în propriul birou.

 

UPDATE 17:30 - Germania va prelungi restricţiile până la 3 mai

 

Germania va prelungi cel puţin până la 3 mai restricţiile, inclusiv închiderea şcolilor, pentru a opri răspândirea noului coronavirus, au declarat miercuri oficiali regionali, citaţi de France Presse.

Măsurile, decise la jumătatea lunii martie, constau mai ales din închiderea până în 19 aprilie inclusiv a şcolilor, locurilor culturale, restaurantelor, tuturor magazinelor neesenţiale şi o obligaţie de a respecta o distanţă socială de cel puţin 1,50 metri.

Pe lângă redeschiderea parţială a şcolilor şi liceelor, guvernul intenţionează din 3 mai să reia activitatea în magazinele cu o suprafaţă mai mică de 800 de metri pătraţi, în timp ce economia germană, aflată în recesiune din martie, este dur lovită de consecinţele pandemiei.

Sălile de concerte şi stadioanele ar trebui să rămână închise pentru încă 18 luni, a sfătuit marţi preşedintele Academiei, Gerald Haug.

Germania a înregistrat miercuri 127.584 de cazuri declarate oficial de infecţii cu noul coronavirus (plus 2.486 în 24 de ore) şi 3.254 de decese (plus 285), potrivit Institutului Robert Koch, responsabil cu monitorizarea epidemiologică.

UPDATE 17:20 - OMS: Măsurile de izolare trebuie ridicate în etape de câte două săptămâni

 

Ţările care relaxează restricţiile ce au fost impuse pentru a combate răspândirea noului coronavirus ar trebui să aştepte cel puţin două săptămâni pentru a evalua impactul unor astfel de schimbări înainte de a adopta o nouă relaxare a acestor măsuri de izolare şi carantină, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează Reuters.

În cel mai recent raport al său de strategie, agenţia pentru sănătate din cadrul ONU afirmă că omenirea se află "într-un punct critic" al pandemiei şi că "rapiditatea, amplitudinea şi echitatea ar trebui să fie principiile călăuzitoare" atunci când ţările decid ce măsuri sunt necesare.

UPDATE 17:10 - Olanda depăşeşte pragul de 3.000 de decese

 

Numărul deceselor provocate în Olanda de epidemia de COVID-19 a depăşit miercuri 3.000, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate încă 189 de victime, totalul ajungând astfel la 3.134, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (RIVM), conform Reuters.

Conform celei mai recente raportări zilnice a Institutului, au fost înregistrate 734 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, ceea ce ridică bilanţul total la 28.153 de persoane contaminate.


UPDATE 14:50 Peste 2 milioane de cazuri de infectare pe glob

 

Peste 2 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate în mod oficial pe plan mondial, din care jumătate în Europa, până miercuri la prânz, potrivit unei numărători realizate de jurnaliştii de la AFP pe baza unor informaţii transmise de surse oficiale.

Cel puţin 2.000.576 de cazuri de contaminare, inclusiv 126.871 de decese, au fost recenzate la nivel global, mai ales în Europa, continentul cel mai grav afectat de pandemie cu 1.010.858 de infectări şi 85.271 de decese, dar şi în Statele Unite, ţara în care pandemia înregistrează cea mai rapidă rată de progresie.

Numărul cazurilor diagnosticate nu reflectă însă decât o parte din numărul real de contaminări, întrucât numeroase ţări testează doar pacienţii aflaţi în stare gravă. 

 

 

UPDATE 13:30 - Bilanțul deceselor provocate de coronavirus în Iran a ajuns la 4.777

 

4.777 de persoane au murit în Iran în urma infectării cu coronavirus, a anunțat miercuri Kianush Jahanpur, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, conform Reuters.

În ultimele 24 de ore au murit 94 de persoane.

Iranul, cea mai afectată țară din Orientul Mijlociu, are până în prezent 76.389 cazuri de coronavirus confirmate.

UPDATE 13:10 - Bilanţul zilnic al pandemiei scade în Spania, la 523 de morţi in 24 de ore

 

Spania a recenzat miercuri 523 de decese cauzate de pandemia de COVID-19 în 24 de ore, o cifră în scădere după creşterea înregistrată marţi, a anunţat Ministerul Sănătăţii din această ţară, potrivit AFP.

În total, 18.579 de persoane au murit în urma contractării noului coronavirus, ceea ce face din Spania a treia ţară ca număr de decese provocate de COVID-19, în urma Statelor Unite şi Italiei.

În schimb, numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 24 de ore a crescut la peste 5.000, după şase zile consecutive de declin, numărul total al infectărilor confirmate ajungând la peste 177.000.

UPDATE 12:10 - Danemarca va redeschide şcolile, grădiniţele şi creşele

 

Şcolile, grădiniţele şi creşele din Danemarca urmează să se redeschidă miercuri, informează DPA, precizând că măsura va viza circa 10.000 de copii.

După ce a înregistrat progrese în faţa răspândirii noului coronavirus, Danemarca trimite elevii de până la clasa a V-a înapoi la şcoală, după o lună petrecută acasă.

Decizia este menită să reducă problemele cu care se confruntă părinţii, nevoiţi să aibă grijă de copii acasă, pe lângă desfăşurarea activităţii profesionale.

Şcolile trebuie să îndeplinească, însă, anumite cerinţe, precum asigurarea unui spaţiu suficient între elevi.

Guvernul a acţionat rapid după semnalarea primului caz de COVID-19, iar graniţele au fost închise la 14 martie. Restaurantele, cafenelele, barurile, teatrele şi alte locuri de agrement vor rămâne însă închise până la 10 mai.

UPDATE 09:15 Americanii, în casă în următorii doi ani

 

Printre regulile impuse în următorii doi ani ar fi interdicţia de a ieşi din case fără un motiv întemeiat, sunt de părere specialişti citaţi de CNN.

Opiniile experţilor sunt în contradicţie cu previziunile venite de la Casa Albă. Potrivit acestora, se aşteaptă o relaxare a măsurilor de carantină încă din această vară.

Pe de altă parte, preşedintele Donald Trump a tăiat finanţarea pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe motiv că a luat de bune datele anunţate de China şi a pus politica înaintea salvării vieţilor.

Trupuri fară viață puse unele peste altele în camere goale și în camioanele frigorifice transformate în morgi temporare. Este o scenă reală petrecută recent într-un spital din Detroit. Și o dovadă a numărului mare de bolnavi care mor răpuși de COVID-19.

Tinerii nu sunt imuni. Acest bărbat de 27 de ani, însoțitor de zbor, din New Jersey, s-a infectat, apoi s-a luptat cu boala 16 zile. Mai bine de o săptămână a fost conectat la un ventilator mecanic. Dar a pierdut bătălia.

Apropiat: ”Acest virus este foarte perfid. Cineva atât de sănătos, atât de plin de viață. M-au sunat vineri și mi-au spus că inima lui a încetat să mai bată”.

Președintele Donald Trump s-a întâlnit la Casa Albă cu câțiva supraviețuitori, care au învins boala.

Trump: ”Câștigăm această luptă. Câștigăm acest război. Urmează să anunțăm unele lucruri foarte bune, în viitorul apropiat. Publicul american a fost minunat, mult mai minunat decât s-ar fi așteptat oricine”.

UPDATE 09:00 Trump, acuzat că a ignorat avertismentele

 

Pus pe ceartă cu jurnaliștii, Trump a negat vehement că ar fi ignorat primele avertismente date de specialiști.

Reporter: ”Ați pierdut timp prețios în care puteau fi pregătite spitalele”.

Trump: ”Ești lipsită de respect”.

O anchetă publicată de cotidianul New York Times arata că, timp de 3 săptămâni, președintele ar fi ignorat și minimalizat avertismentele primite de la responsabilii din sănătate.

Trump: ”Zero cazuri, zero decese pe 17 ianuarie...

Reporter: Ianuarie, dar ați omis complet luna februarie...

Trump: ”Am făcut multe. Știi că ești falsă, fake news”.

Apar întrebări și când vine vorba despre relația dintre Trump și principalul său sfătuitor pentru aceasta criză.

Președintele a distribuit, cu buna știință, un mesaj cu comentariul ”Fauci demis”. Dar a ținut să precizeze ulterior că nu intenționează să-l dea deoparte pe expertul în boli infecțioase.

Trump: ”Nu vreau să pun eu vorbe în gura lui Anthony, pe care, apropo, îl plac. Astăzi am tot auzit că aș fi pe punctul să-l concediez. Nu îl concediez! Cred că e un tip minunat.
Reporter: Atunci de ce ați redistribuit postarea: ”Dați-l afară pe Fauci!”?
Trump: Am redistribuit postarea altcuiva. Nu știu... Nu are nicio importanță.
Reporter: Ați văzut ce scria în postare înainte să o dați mai departe?
Trump: Da, mie nu-mi scapă nimic.
Reporter: Deci ați redistribuit-o chiar dacă cerea concedierea doctorului Fauci?
Trump: Era opinia altcuiva”.

Se reduce numărul de cazuri în Italia și Spania


În Spania a crescut, marți, numărul celor care au murit din cauza coronavirusului, comparativ cu ziua precedentă, și a ajuns la 567. Dar cazurile noi de infectare sunt mai puține. Aceeași situație este și în Italia.

Între timp, în Franţa, ambasadorul chinez a fost convocat la Ministerul de Externe după ce un angajat al ambasadei a scris pe site-ul instituției că bătrânii au fost lăsaţi să moară.

Pe de altă parte, din cauza pandemiei, lucrările de renovare a catedralei Notre Dame din Paris, care a ars în urmă cu exact un an, sunt deocamdată oprite.

Pe lângă șocul suferit de pierderea cuiva drag din cauza coronavirusului, suferința oamenilor este sporită de restricțiile care îi împiedică să se susțină emoțional unii pe ceilalți.

Povestea unei femei din Belgia, al carei frate a fost depistat pozitiv la sfârșitul lunii martie, este sfâșietoare.

Rosana: ”Vreau să-mi îmbrățișez tatăl, dar s-a prăpădit. Vreau s-o strâng în brațe pe mama, dar nu pot. Și e la numai 30 de metri de mine. E oribil”.

Boala fratelui ei a avut efecte în lanț asupra întregii familii.

Rosana: ”În seara de 2 aprilie am fost sunată să mi se spună că fratele meu a fost internat la terapie intensivă. Tatăl meu a avut un asemenea șoc emoțional aflând asta încât inima i-a cedat și a făcut stop cardiac pe 3 aprilie”.

Ce lipsește în primul rând într-un asemenea caz este contactul uman, apropierea fizică, acea consolare obișnuită în situații de doliu.

Primul pacient vindecat după ce a fost la Terapie Intensivă

 

În mijlocul numeroaselor vești triste, apar și raze de speranță.

De pildă, cazul primului pacient vindecat după ce a fost internat la Terapie Intensivă, într-un spital din Anglia.

Medic: ”Este un premiu fantastic pentru toată echipa noastră să vedem primul pacient internat la Terapie Intensivă care s-a vindecat de Covid-19 și și-a reîntâlnit familia în această după-amiază”.

Femeia de 51 de ani a ajuns în grija medicilor în stare gravă pe 17 martie. După aproape o lună de îngrijiri, a ieșit pe propriile picioare din spital și a fost îmbrățișată de cei dragi.

La Londra, un bărbat, care abandonase medicina pentru a-și urma visul de a fi cântăreț de opera, s-a întors în spital, în linia întâi a luptei cu pandemia.

Doctorul tratează pacienții. În același timp, în cate un moment de respiro, cântă pentru colegi, pentru a le mai ridica moralul.

În Spania, unele restricții au fost ridicate. Numai la Madrid, 300.000 de angajați s-au întors la lucru în companiile de construcții și fabrici. Zece milioane de măști au fost distribuite în toată țara.

Administrator: ”Le dăm tuturor muncitorilor echipament personal de protecție, măști și acces la o baie pe care o dezinfectăm zilnic, și le mai dăm soluție de mâini pe bază de alcool”.

În Austria s-au redeschis magazinele

 

Și în Austria au fost relaxate restricțiile și s-au redeschis micile magazine. Însă oamenilor li se cere în continuare să rămână cât mai mult în case, iar în magazine, purtarea măștilor este obligatorie.

Patron: ”Poate că oamenii au acum dispoziția pentru haine de vară. Sperăm să vină să cumpere de la noi”

Proprietar: ”Pentru că magazinul nostru e în centrul Vienei, depindem foarte mult de turiști. Poate îi vom avea din nou, prin octombrie, noiembrie, decembrie. Până atunci suntem în continuare în criză”.

Italia rămâne țara europeană care a plătit cel mai greu tribut în vieți omenești. Însă rata infectărilor este în mod clar în descreștere.

Regulile de igienă sanitară rămân în vigoare și depinde de la o regiune la alta, pe măsură ce sunt reluate anumite activități.

Lucrările de renovare ale catedralei Notre Dame, amânate

 

În Franța, unde restricțiile dure au fost extinse până pe 11 mai, sunt amânate lucrările de renovare a catedralei Notre Dame. 

Brice de Malherbe, capelanul catedralei Notre Dame: ”Chiar înainte de carantină, urmau să înceapă operațiunile de desfacere, încet-încet, a schelelor. Și, desigur, speranța noastră este că în câteva săptămâni acest proces va fi reluat. Dar, atât timp cât avem aceste schele în jur, sunt în continuare 50% șanse ca alte pagube să fie produse catedralei”.

Schelele care înconjoară catedrala au devenit un pericol pentru că pot lovi și distruge pereții și statuile acestei bijuterii arhitecturale.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul

Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 dolari pe unitate. Ce a spus miliardarul

Coronavirus România, LIVE UPDATE 15 aprilie. 7.216 cazuri confirmate, 372 de decese
Coronavirus România, LIVE UPDATE 15 aprilie. 7.216 cazuri confirmate, 372 de decese

Coronavirus România, LIVE UPDATE 15 aprilie. Sunt 372 de decese şi 7.216 oameni sunt infectaţi cu noul virus, conform celor mai recente informaţii oficiale venite de la autorităţi. 

Sala de concerte unde urma să se desfășoare Eurovision va trata pacienţi cu Covid-19
Sala de concerte unde urma să se desfășoare Eurovision va trata pacienţi cu Covid-19

Sala de concerte din Rotterdam în care trebuia să se desfășoare concursul Eurovision va găzdui începând de vineri zeci de pacienți infectați cu Covid-19 pentru a degreva spitalele olandeze.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.