Criza sanitară a schimbat topul celor mai căutate domenii de către angajați
Criza sanitară a schimbat topul domeniilor în care se caută cei mai mulți angajați. Acum este nevoie - mai mult că oricând - de vânzători, lucrători comerciali și muncitori în construcții.
De primii au nevoie marile lanțuri de magazine, iar constructorii sunt esențiali pe șantiere. Patronatele din domeniu anunță că se lucrează pe aproape 80% dintre șantiere - chiar dacă au început să apară probleme cu aprovizionarea cu materiale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe litoral pandemia nu a schimbat ritmul de lucru în construcții.
Sanitarele au rămas - în mare parte - așa că se ridică hoteluri și imobile de locuit.
Regulile pe care trebuie să le respecte muncitorii sunt însă mai severe.
De pildă, trebuie să existe întotdeauna o distanță de cel puțin un metru și jumătate între ei.
Cristian Panait, director firma de Construcții: "Se lucrează cu măsuri de protecție, cu mască, cu dezinfectant, cu tot ce trebuie, iar dacă sunt în spații închise nu lucrează mai mult de 2 oameni".
Valentin, munctior: "Ne spălăm pe mâini cu săpun, avem mască".
Potrivit Patronatului Societăților din Construcții, în toată țară, se lucrează pe aproape 80% dintre șantiere. În nordul stațiunii Mamaia, sute de muncitori lucrează pentru a ridica peste 250 de apartamente de vacanță. Locuințele trebuie să fie finalizate până în această toamnă".
Laurențiu Mirea, șef de șantier: "Lucrăm la fațadă, la interioare. Noi nu am avut de suferit, nu știm ce va urma în continuare. Ca și firmă de construcție am lucrat cu program normal".
Într-un cartier rezidențial - din Brașov- peste 500 de muncitori ridică 10 blocuri. Antreprenorul susține că va termina lucrarea cu două luni înainte decât se angajase pentru că a reușit să își convingă furnizorii să îi livreze toate materiale de care are nevoie.
Alți directori din construcții - în schimb - susțin că, din cauza situației generale din Europa, au apărut probleme.
Firmele de proiectare, care și-au trimis oamenii să lucreze de acasă, au acum - spun constructorii - o productivitate mai scăzută și din acest motiv sunt cazuri în care, pe șaniter, lucrările merg mai încet.
Lipsa forței de muncă este o altă problema.
În Bistrița, de pildă, o firma de construcții are nevoie urgent de 40 de muncitori. Salariul este de 4.000 de lei pe lună.
Nicolae Gâvan, administrator firmă de construcții: "Avem șantiere, avem contracte multe care sunt în derulare, probleme nu am avut cu oamenii din motiv că nu am dat pe nici unul în șomaj tehnic. Chiar mai mult vin angajați noi care au rămas fără lucru".
În București, singurele șantiere care au fost închise - prin directiva administrativă - sunt cele aflate în subordinea Primăriei Capitalei.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, angajati, angajatori, constructii, criza sanitara, vanzatori,
Dată publicare:
15-04-2020 19:01