Analiza unui colaps financiar al zonei euro: "Investiti in metale pretioase, conserve si arme"

Dată publicare: 08-12-2011 08:08
Dată actualizare: 25-04-2012 11:19
Sursa: Financial Post


Banca din Italia

De parca nu ar fi fost suficiente scenarii apocaliptice despre viitorul zonei euro, o nota a economistului bancii elvetiene UBS, Larry Hatheway, ii ingrijoreaza si mai mult pe cei care nu vad cu ochi buni moneda unica europeana.

In luna septembrie, Larry Hatheway si colegii sai, Paul Donovan si Stephane Deo, au elaborat un raport in care vorbesc despre posibilele efecte dezastruoase care ar putea aparea daca o singura tara ar parasi zona euro. Astfel, economistii sunt de parere ca tarile creditoare (Germania, de exemplu) s-ar putea confrunta cu o pierdere de aproximativ 20% din PIB, in timp ce tarile imprumutate (Grecia, de exemplu) ar putea avea pierderi de aproximativ 40%.

Acum insa, Hatheway spune ca situatia ar putea si mai rea de atat. "Adevaratele costuri ar putea fi mult mai mari. Pentru ca Europa, odata cazuta in depresie, nimic nu o va mai putea scoate din declin, nici macar politicile liderilor. Ruperea sistemelor fiananciare si ruinarea economiilor sunt semnele unei deflagratii prelungite si chiar mai rau decat atat." spune economistul, citat de Financial Post.

In aceste conditii, Hatheway este de parere ca doar anumite investitii merita analizate. "Cred ca ar fi cateva active care merita analizate - metalele pretioase, de exemplu. Dar si alte metale ar deveni investitii istete. Printre ele conservele si armele de calibru mic", se arata in raportul UBS, citat de blogul zerohedge.com.

Unii comentatori considera ca scenariile tot mai sumbre lansate de analistii bancilor internationale, ca si amenintarea agentiei de rating Standard&Poor's privind retrogradarea ratingului statelor din zona euro, reprezinta presiuni asupra liderilor tarilor europene, pentru ca acestia sa accepte propunerile Germaniei si Frantei - cele doua tari care conduc tratativele din aceasta saptamana.

Sursa: Financial Post


VIDEO PROTVPLUS.RO