Standard & Poor's ameninta 15 tari din zona EURO cu retrogradarea. Cum ne afecteaza pe noi

×
Codul embed a fost copiat

15 dintre cele mai importante economii europene, printre care Franta si Germania, sunt amenintate cu retrogradarea ratingurilor de agentia Standard & Poor's.

Anuntul vine cu cateva zile inaintea unei reuniuni cruciale la Bruxelles in care sefii de state din toata Europa, inclusiv Romania, trebuie sa stabileasca alte masuri anticriza.

Pentru noi asta ar insemna ca economia va creste mai putin anul viitor, exporturile risca sa scada, iar imprumuturile in euro se vor scumpi atat pentru companii, cat si pentru oamenii de rand. 

Singurele evaluari care raman neschimbate sunt in cazul Greciei - estimata cu un risc ridicat de intrare in faliment - si Cipru, care avea deja perspectiva negativa.

Anuntul facut de americanii de la Standard & Poor's i-a lovit in moalele capului pe liderii europeni. In timp ce Merkel si Sarkozy se laudau ca au gasit solutii de iesire din criza, peste ocean cea mai mare agentie de rating ii ameninta cu scaderea notei la purtare acuzandu-i culmea ca nu iau nicio masura.

Citește și
Angela Merkel
Angela Merkel apara moneda euro, pe care o considera mai puternica decat marca, fosta moneda germana
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Francezii resping vehement acuzatiile aduse tarii lor, iar mai multi parlamentari germani vorbesc de o conspiratie americana impotriva Europei. Nici economistii nu mai inteleg foarte bine deciziile agentiilor de rating.

Liderii europeni au primit un ultimatum de 30 de zile ca sa-si rezolve problemele. In caz contrar ratingul a 15 tari va fi redus. Ca sa linisteasca investitorii si sa salveze euro, Germania, Franta, Italia si celelalte tari trebuie sa recurga la masuri dure de austeritate care ne vor trage si pe noi in jos.

Avand in vedere ca europa este principala piata de export pentru Romania si putem spune ca sustine o treime din economia romaneasca, automat orice masura de austeritate in Europa ne va afecta si pe noi. Asta inseamna ca se vor reduce exporturile Romanie, spune Cristian Hostiuc, directorul Ziarului Financiar.

Daca tarile sunt retrogradate, imprumuturile in euro se vor scumpi in toata Europa, inclusiv la noi.

In acest context plin de turbulente specialistii se tem ca Romania nu va reusi sa aiba anul viitor o crestere economica de 2,1% asa cum sperau guvernul si Fondul Monetar International.

Intr-o declaratie comuna transmisa dupa anuntul S&P, presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au aratat ca sunt hotarati sa faca tot posibilul pentru a asigura stabilitatea zonei euro. Cei doi lideri au aratat ca au luat la cunostinta decizia S&P, insa au subliniat ca acordul convenit luni privind modificarea Tratatului UE va consolida stabilitatea zonei euro.

TARA NOUL RATING VECHIUL RATING
Austria AAA/Perspectiva Neg/A-1+ AAA/Stabil/A-1+
Belgia AA/Perspectiva Neg/A-1+ AA/Negativ/A-1+
Finlanda AAA/Perspectiva Neg/A-1+ AAA/Stabil/A-1+
Franta AAA/Perspectiva Neg/A-1+ AAA/Stabil/A-1+
Germania AAA/Perspectiva Neg/A-1+ AAA/Stabil/A-1+
Luxemburg AAA/Perspectiva Neg/A-1+ AAA/Stabil/A-1+
Olanda AAA/Perspectiva Neg/A-1+ AAA/Stabil/A-1+
Estonia AA-/Perspectiva NegA-1+ AA-/Stabil/A-1+
Irlanda BBB+/Perspectiva Neg/A-2 BBB+/Stabil/A-2
Italia A/Perspectiva Neg/A-1 A/Negativ/A-1
Malta A/Perspectiva Neg/A-1 A/Stabil/A-1
Portugalia BBB-/Perspectiva Neg/A-3 BBB-/Negativ/A-3
Slovacia  A+/Perspectiva Neg/A-1  A+/Pozitiv/A-1
Slovenia  AA-/Perspectiva Neg/A-1+

 AA-/Stabil/A-1+

Spania  AA-/Perspectiva Neg/A-1+  AA-/Negativ/A-1+

 

Reactia Frantei dupa amenintarea S&P

Ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, a declarat ca guvernul sau nu va adopta noi masuri de austeritate dupa ce S&P a avertizat, luni noaptea, ca ar putea retrograda Franta cu doua trepte de la AAA. El mai sustine ca analiza agentiei nu a luat in calcul acordul franco-german privind modificarea Tratatului UE.

Intr-o interventie televizata la cateva minute dupa ce Standard&Poor's a anuntat ca ar putea retrograda in masa 15 tari din zona euro, ministrul francez al Finantelor a indicat ca decizia agentiei ilustreaza o problema de incredere la nivel european si nu vizeaza situatia Frantei in particular.

"Problema este una de incredere in zona euro. Avem nevoie de mai multa integrare, la nivel bugetar. Nu avem nevoie de un al treilea plan de austeritate. Nu avem nevoie de masuri suplimentare. Trebuie sa impunem coordonarea politicilor la nivel european", a declarat oficialul francez, citat de Reuters.

Temerile privind deficitul bugetar ridicat si expunerea bancilor franceze pe statele de la "periferia" zonei euro au apropiat criza datoriilor de stat de Franta, in pofida masurilor luate de guvern pentru consolidarea finantelor publice. Franta este din aceasta vara o tinta permanenta a zvonurilor privind retrogradarea ratingului. Coborarea calificativului Frantei cu o treapta ar induce statului costuri suplimentare de 3 miliarde euro pe an la serviciul datoriei de stat.

Vineri, pe 9 decembrie, va incepe un summit crucial pentru Uniunea Europeana, la care se asteapta salvarea monedei unice de la colaps, precum si rezolvarea problemelor datoriilor suverane.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Financial Times: Acordul dintre Merkel si Sarkozy: Germania - Franta 1-0
Financial Times: Acordul dintre Merkel si Sarkozy: Germania - Franta 1-0

Actiunile europene au crescut, iar euro s-a apreciat in raport cu dolarul, dupa ce cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, au anuntat ca au ajuns la un acord asupra unui plan pentru rezolvarea crizei datoriilor.

Angela Merkel apara moneda euro, pe care o considera mai puternica decat marca, fosta moneda germana
Angela Merkel apara moneda euro, pe care o considera mai puternica decat marca, fosta moneda germana

Cancelarul german Angela Merkel a promis vineri ca va apara euro, moneda pe care o considera mai puternica decat fosta marca germana.

Viitorul zonei euro e in mainile Italiei. Sarkozy si Merkel trag un semnal de alarma
Viitorul zonei euro e in mainile Italiei. Sarkozy si Merkel trag un semnal de alarma

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german Angela Merkel l-au avertizat, joi, pe noul premier italian Mario Monti ca "prabusirea economiei Italiei ar conduce inevitabil la sfarsitul monedei euro", anunta Guvernul italian.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.