Standard & Poor's ameninta 15 tari din zona EURO cu retrogradarea. Cum ne afecteaza pe noi


Ultimul update: Duminica 29 Aprilie 2012 11:46
Data publicarii: Luni 05 Decembrie 2011 21:58
Categorie: Stiri Economice

15 dintre cele mai importante economii europene, printre care Franta si Germania, sunt amenintate cu retrogradarea ratingurilor de agentia Standard & Poor's.

Anuntul vine cu cateva zile inaintea unei reuniuni cruciale la Bruxelles in care sefii de state din toata Europa, inclusiv Romania, trebuie sa stabileasca alte masuri anticriza.

Pentru noi asta ar insemna ca economia va creste mai putin anul viitor, exporturile risca sa scada, iar imprumuturile in euro se vor scumpi atat pentru companii, cat si pentru oamenii de rand. 

Singurele evaluari care raman neschimbate sunt in cazul Greciei - estimata cu un risc ridicat de intrare in faliment - si Cipru, care avea deja perspectiva negativa.

Anuntul facut de americanii de la Standard & Poor's i-a lovit in moalele capului pe liderii europeni. In timp ce Merkel si Sarkozy se laudau ca au gasit solutii de iesire din criza, peste ocean cea mai mare agentie de rating ii ameninta cu scaderea notei la purtare acuzandu-i culmea ca nu iau nicio masura.

Francezii resping vehement acuzatiile aduse tarii lor, iar mai multi parlamentari germani vorbesc de o conspiratie americana impotriva Europei. Nici economistii nu mai inteleg foarte bine deciziile agentiilor de rating.

Liderii europeni au primit un ultimatum de 30 de zile ca sa-si rezolve problemele. In caz contrar ratingul a 15 tari va fi redus. Ca sa linisteasca investitorii si sa salveze euro, Germania, Franta, Italia si celelalte tari trebuie sa recurga la masuri dure de austeritate care ne vor trage si pe noi in jos.

Avand in vedere ca europa este principala piata de export pentru Romania si putem spune ca sustine o treime din economia romaneasca, automat orice masura de austeritate in Europa ne va afecta si pe noi. Asta inseamna ca se vor reduce exporturile Romanie, spune Cristian Hostiuc, directorul Ziarului Financiar.

Daca tarile sunt retrogradate, imprumuturile in euro se vor scumpi in toata Europa, inclusiv la noi.

In acest context plin de turbulente specialistii se tem ca Romania nu va reusi sa aiba anul viitor o crestere economica de 2,1% asa cum sperau guvernul si Fondul Monetar International.

Intr-o declaratie comuna transmisa dupa anuntul S&P, presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au aratat ca sunt hotarati sa faca tot posibilul pentru a asigura stabilitatea zonei euro. Cei doi lideri au aratat ca au luat la cunostinta decizia S&P, insa au subliniat ca acordul convenit luni privind modificarea Tratatului UE va consolida stabilitatea zonei euro.

TARA NOUL RATING VECHIUL RATING
Austria AAA/Perspectiva Neg/A-1+ AAA/Stabil/A-1+
Belgia AA/Perspectiva Neg/A-1+ AA/Negativ/A-1+
Finlanda AAA/Perspectiva Neg/A-1+ AAA/Stabil/A-1+
Franta AAA/Perspectiva Neg/A-1+ AAA/Stabil/A-1+
Germania AAA/Perspectiva Neg/A-1+ AAA/Stabil/A-1+
Luxemburg AAA/Perspectiva Neg/A-1+ AAA/Stabil/A-1+
Olanda AAA/Perspectiva Neg/A-1+ AAA/Stabil/A-1+
Estonia AA-/Perspectiva NegA-1+ AA-/Stabil/A-1+
Irlanda BBB+/Perspectiva Neg/A-2 BBB+/Stabil/A-2
Italia A/Perspectiva Neg/A-1 A/Negativ/A-1
Malta A/Perspectiva Neg/A-1 A/Stabil/A-1
Portugalia BBB-/Perspectiva Neg/A-3 BBB-/Negativ/A-3
Slovacia  A+/Perspectiva Neg/A-1  A+/Pozitiv/A-1
Slovenia  AA-/Perspectiva Neg/A-1+

 AA-/Stabil/A-1+

Spania  AA-/Perspectiva Neg/A-1+  AA-/Negativ/A-1+

 

Reactia Frantei dupa amenintarea S&P

Ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, a declarat ca guvernul sau nu va adopta noi masuri de austeritate dupa ce S&P a avertizat, luni noaptea, ca ar putea retrograda Franta cu doua trepte de la AAA. El mai sustine ca analiza agentiei nu a luat in calcul acordul franco-german privind modificarea Tratatului UE.

Intr-o interventie televizata la cateva minute dupa ce Standard&Poor's a anuntat ca ar putea retrograda in masa 15 tari din zona euro, ministrul francez al Finantelor a indicat ca decizia agentiei ilustreaza o problema de incredere la nivel european si nu vizeaza situatia Frantei in particular.

"Problema este una de incredere in zona euro. Avem nevoie de mai multa integrare, la nivel bugetar. Nu avem nevoie de un al treilea plan de austeritate. Nu avem nevoie de masuri suplimentare. Trebuie sa impunem coordonarea politicilor la nivel european", a declarat oficialul francez, citat de Reuters.

Temerile privind deficitul bugetar ridicat si expunerea bancilor franceze pe statele de la "periferia" zonei euro au apropiat criza datoriilor de stat de Franta, in pofida masurilor luate de guvern pentru consolidarea finantelor publice. Franta este din aceasta vara o tinta permanenta a zvonurilor privind retrogradarea ratingului. Coborarea calificativului Frantei cu o treapta ar induce statului costuri suplimentare de 3 miliarde euro pe an la serviciul datoriei de stat.

Vineri, pe 9 decembrie, va incepe un summit crucial pentru Uniunea Europeana, la care se asteapta salvarea monedei unice de la colaps, precum si rezolvarea problemelor datoriilor suverane.

VIDEO PROTVPLUS.RO