Prețurile locuințelor, mai mari față de anul trecut. La mare căutare sunt apartamentele și casele noi
Piața imobiliară înregistrează creșteri pe toate planurile.
Prețurile locuințelor sunt mai mari față de anul trecut cu peste 7%, iar scumpiri sunt în special la casele și apartamentele noi, foarte căutate de români.
Mulți au bani strânși și plătesc un avans consistent, iar alții iau credite tot mai mari. Economiștii ne atrag atenția însă că nu știm încotro se îndreaptă criza sanitară și ce efecte vor fi pe termen lung.
În ultimele luni, prețurile au crescut cel mai mult de la declanșarea pandemiei și până acum, potrivit unei analize imobiliare.ro.
Majorarea este de 3% în al doilea trimestru, față de primul trimestru al anului, însă dacă facem o comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, adică imediat după ce a început pandemia, prețurile caselor și apartamentelor sunt mai mari cu 7,6%.
Cei mai mulți români caută acum apartamente și case noi, așa că acest segment înregistrează și cea mai mare creștere de prețuri, 10,7%, în timp ce piața de locuințe vechi, doar 4,2%.
Apartamentele cu două camere sunt încă în topul căutărilor, dar mulți cumpărători se uită la locuințe mai mari.
Mădălina Bostan, consultant imobiliar: ”Fac un upgrade la suprafață, să fie mai mare decât ce am avut. Și la suprafețe mai mari de terase, balcoane, spații verzi, și, în ceea ce privește exteriorul, să fie cât mai multe spații verzi, cât mai aproape de parc, zone de joacă pentru copii.”
Și după ce aleg o locuință, plătesc mai mult cash decât înainte.
Bogdan Iliescu, consultant imobiliar: ”Observăm o rată mai mare a avansului, oamenii clar au mai mulți bani economisiți. Depășesc 35, poate chiar 40%. Înainte, majoritatea clienților se finanțau pe maximul posibil, adică dacă banca te finanța cu 85%, veneau cu avansul minim, acum observăm practic o dublare a avansului. Sunt proiecte unde avem clienți care vin cu foarte mare parte din surse proprii, poate chiar plăți integrale.”
Ar trebui să vă gândiți bine înainte, daca vreți să cumpărați o locuință în aceasta perioada, spun analiștii.
Dragoș Cabat, analist economic: ”Pentru omul obișnuit este cazul să mai aștepte, din cauza că nu se știe exact cum vom ieși din această criză de sănătate și costul, în general, al vieții de zi cu zi va crește și atunci salariile oamenilor nu o să le mai ajungă și să plătească ratele la o locuință. Eu cred că lucrurile se vor stabiliza în următoarele 12 luni, să spunem, și se va găsi un echilibru între cerere și ofertă, cam la prețul de acum, dacă nu chiar la prețuri mai mici.”
În ultimul trimestru s-au vândut cu aproape 50% mai multe imobile, față de aceeași perioadă a anului trecut, iar oferta de locuințe este mai mare cu peste 20%.