Prețurile locuințelor au explodat la Cluj. Cât a ajuns să coste un apartament


Ultimul update: Miercuri 08 Ianuarie 2020 20:24
Data publicarii: Miercuri 08 Ianuarie 2020 19:57
Categorie: Stiri Economice

Piața imobiliară este într-o creștere continuă. Apartamentele s-au scumpit anul trecut și nici în 2020 nu vor sta pe loc. În medie, prețurile au crescut, în 2019, cu 8% față de 2018.

Dezvoltatorii pun avansul, în principal, pe creșterea costurilor în construcții. De departe, cele mai mari scumpiri au fost la Cluj, unde prețul pe metrul pătrat depășește 1.700 de euro.

Anul care tocmai s-a încheiat a adus o creștere de peste 10% în prețul apartamentelor din Cluj Napoca, potrivit imobiliare.ro. Cele noi s-au scumpit cu 11,5%, comparativ cu decembrie 2018, dar nici locuinţele din blocurile vechi nu au fost departe şi au înregistrat o majorare de peste 9 procente.

Răzvan Indoleanu, agent imobiliar: "Vechi înseamnă zone accesibile, zone bine dezvoltate. La cele noi, în centrul oraşului, deja vorbim de altfel de preţuri. Cererea este momentan mai mare decât presupune oferta în Cluj-Napoca şi de aici vine şi creşterea. Oamenii se uită foarte mult la calitate şi lucrul ăsta se vede şi în proiectele care se construiesc acum, proiecte moderne, cu multe spaţii verzi şi facilităţi."

Metrul pătrat a ajuns să coste, în medie, 1.712 euro, în Cluj.

Daniel Crainic, director marketing imobiliare.ro: "Clujul se bucură de o conjunctură favorabilă de mai mult timp, este un oraş dinamic care atrage mult interes. Pe de altă parte, are un bazin demografic mare în jurul lui, nu avem centre regionale puternice, ceea ce îi face ca acest oraş face să atragă capital. Creşteri au fost în toate oraşele mari din ţară."

În Constanța, de exemplu, preţurile apartamentelor au crescut, în medie, cu 8,3% în decembrie 2019, comparativ cu decembrie 2018. Oraşul de la malul mării este urmat de Braşov, cu un avans de 6,9%. Capitala a înregistrat o creştere de 5,8%, în timp ce Timişoara, 5,5%.

Într-un bloc nou din zona de Nord a Timișoarei, din cele 174 de apartamente, 85% au fost vândute deja.

Roxana Golban, reprezentant complex imobiliar: "La începutul anului 2019 era în medie preţul la 1.250 de euro pe metrul petrat, iar acum, spre final de an, am ajuns la chiar şi la 1.390. Avem atât cupluri sau persoane care îşi cumpără pentru a locui, pentru a-şi întemeia un cămin, cât şi mulţi investitori, romani plecaţi în străinătate."

Iar avansul nu se opreşte aici, pentru că dezvoltatorii vorbesc deja de noi scumpiri.

Vlad Vela, director general complex imobiliar: "Din 15 ianuarie avem şi noi de gând să creştem puţin preţurile, a crescut preţul la materiale, a crescut foarte mult preţul la manoperă. În orice piaţă, atâta timp cât cererea e mai mare decât oferta, preţul va creşte, chiar şi în Timişoara."

Preţurile vor continua să crească în toate oraşele, dar specialiştii vorbesc de un avans temperat.

Daniel Crainic: "Vor fi creşteri de 5-6% acum vedem o dinamică mai mare pe sectorul nou, asta şi pentru că apartamentele vechi sunt într-un număr mai mic disponbile în piaţă."

Dintre marile oraşe, Iaşiul are cele mai ieftine apartamente. Locuinţele s-au scumpit aici cu doar 2,7%, iar cel mai mare avans l-au înregistrat cele vechi, de 5,3%. Preţurile apartamentelor noi au crescut doar cu 1,1%.

Paul Tehuțu, specialist imobiliar: "O creştere de 50 de euro pe metrul pătrat nu o putem considera o mare creştere. Vorbim de mai multe segmente de cerere, sunt familii care din păcate nu pot împrumuta mai mult de 40.000 de euro, iar ele se vor orienta cât mai aproape de mijloacele de transport."

Pe de altă parte, numărul de apartamente noi date în folosinţă în 2019 a fost mai mic decât în 2018.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33