Pretentiile tinerilor la angajare au crescut rata somajului. "Caut job bine platit, fara stres, ca de aia fac facultate"
Somajul urias al Romaniei, de peste 25 la suta in randul tinerilor, ii face pe cei care recruteaza angajati fara experienta sa studieze mai bine piata.
Dupa o analiza recenta, tinerii ar dori program flexibil si salarii mai mari decat pot sa le acorde firmele, plus beneficii suplimentare. Ca sa incurajeze companiile sa-i angajeze, un deputat propune scutirea de la plata impozitelor pe salariu, timp de 3 ani, pentru cei sub 25 de ani.
Tinerii "Millennials" sau din "generatia Y" sunt cei nascuti in perioada 1980-2000. Cu ce pretentii vin la interviul de angajare?
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Adrian, student: "Un job fara stres si bine platit, de ce nu? Ca de aia se face facultate. Programul ideal - de dimineata pana dupa-masa."
Adrian Stanciu, director general companie de recrutare: "Internetul, in general, tehnologia, a inceput sa modifice cumva psihologia tinerilor... Doresc imediat dupa absolvirea unui liceu sau facultati, un salariu mult mai mare decat companiile sunt dispuse sa ofere."
"As dori sa fie program flexibil, daca s-ar putea, la sase ore, in jur de 2.000 de lei", spune un student.
Pe langa salariu, conteaza mult beneficiile, ca asigurarea medicala, abonamentul la o sala de sport, zilele libere ori cardurile de reducere, sustin cei care le-au studiat comportamentul. Vor sa munceasca atat cat au chef.
Adrian Stanciu, director general companie de recrutare: "Flexibilitate, munca de acasa sau posibilitatea de a pleca de la birou daca au ceva de rezolvat... Le place sa sara mai mult dintr-un job in altul decat generatiile mai vechi. Adica sa schimbe mai repede, gandind poate pe partea negativa ca pot sa aiba niste shortcut-uri, dar pe partea pozitiva ca vor sa aibe mai multa experienta."
Tinerii sunt insa destul de greu de abordat de angajatori, care incearca sa-i cunoasca prin stadii de internship sau angajari temporare.
Adrian Stanciu, director general companie de recrutare: "Sunt foarte multe companii care se duc spre generatia noua, pentru ca sunt creativi."
Unul din patru tineri cu varsta intre 15 si 24 de ani este somer. Ca sa incurajeze firmele sa-i angajeze, un proiect de lege depus la Senat propune ca tinerii de pana in 25 de ani sa fie scutiti de impozit pe salariu timp de 3 ani.